logo F1online.sk

Mazepin vraj o džentlmenskej dohode netušil, za jeho problémy môže porucha bŕzd

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 3. 2021

Nikita Mazepin na seba v posledných mesiacoch strhol množstvo negatívnej pozornosti. Jednalo sa však hlavne o skutky, ktoré sa odohrali mimo pretekárske okruhy. Pre pilota sú však najdôležitejšie výkony na trati. Bohužiaľ, ani v tomto smere Nikita v novom pôsobisku nevykročil tou správnou nohou.

Prvý problém prišiel pri jeho úvodnom pokuse, keď nezvládol prejazd jednou zo zákrut a roztočil sa. Jeho druhý pokus už dopadol o poznanie lepšie a dokázal zajazdiť lepší čas než jeho tímový kolega Mick Schumacher. V záverečných minútach sa pilot Haasu vydal na trať po tretíkrát. Na okruhu bola v tom čase prakticky kompletná dvadsiatka áut. Známe nepísané pravidlo Formuly 1 hovorí, že v treťom sektore si jazdci pri nájazde do rýchleho kola už pozície nesmú vymieňať, aby nenarušili prípravu niektorému zo súperov.

Mazepin sa toho nedržal, predbehol tri autá a vrútil sa do rýchleho kola. Jeho záverečný pokus však skončil už v prvej zákrute hodinami. Ruský pretekár po kvalifikácii priznal, že jeho auto malo technický problém.

„Veľmi zložité podmienky, teploty sa v porovnaní s tretím tréningom prepadli, fúkal silný vietor a tieto autá sú naňho veľmi citlivé,“ povedal Mazepin. „Mal som problém s brzdami, najmä zadnými a neviem vôbec čo sa stalo. Musíme sa na to pozrieť, pretože brzdy nereagovali dostatočne. Nečakal som to, v testoch ani v tréningoch sa nám to nestalo. Dúfam, že sa to nestane zajtra.“

Mazepin v poslednej zákrute porušil spomínanú džentlmenskú dohodu, podľa ktorej sa v záverečnom sektore v prípravnom kvalifikačnom kole už nesmie predbiehať.

„V prvom rade som sa snažil vyriešiť problém s brzdami, pretože sa jednalo o elektronický problém, ktorý sa dá vyriešiť zmenou nastavenia na volante. Pred nájazdom do poslednej zákruty mi tím povedal, že ešte stále je dosť času aj pre ostatných. Som jazdec tímu a podlieham inštrukciám tímu. Pokyny boli na to zatlačiť, a to som urobil,“ uviedol Mazepin.

„A ak mám byť absolútne úprimný, o tejto džentlmenskej dohode som nikdy predtým nepočul. Teraz už o nej viem,“ dodal rodák z Moskvy.