logo F1online.sk

Mercedes avizuje nasadenie noviniek: Auto do Barcelony sme mali hotové už na Vianoce

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2020

Už o dva týždne uvidíme Formulu 1 späť na trati. Autá budú vyzerať trochu inak, veď viac ako štyri mesiace od predsezónnych testov na nich zanechajú svoje stopy. Tešiť sa môžu najmä podporovatelia strieborných šípov; Mercedes avizuje veľký balík noviniek.

Toto obdobie je pre veľké tímy poslednou možnosťou vyvíjať monopost absolútne slobodne, keďže už od prvej veľkej ceny sezóny začne platiť obmedzenie vývoja na prvý balík komponentov. Aj preto sa teraz v továrňach Mercedesu pracuje na plné obrátky; treba dobehnúť stratený čas, počas ktorého boli továrne uzavreté, ale na druhej strane aj pretaviť do reálnej techniky nápady, ktoré sa zrodili už pred karanténou.

“Auto, ktoré sme ukázali na predstavení a ktoré by šlo do Austrálie, bolo hotové už okolo Vianoc,” ozrejmil James Allison, technický riaditeľ Mercedesu, v novom videu z dielne Mercedesu. Od Vianoc uplynula dlhá doba… “Celý január, celý február aj marec sme vo veternom tuneli a tiež na ďalších konštruktérskych oddeleniach strávili vylepšovaním auta.”

“Máme značné množstvo nápadov, ako auto zrýchliť,” avizuje bývalý kľúčový zamestnanec tímov Benetton, Larrousse, Renault a Ferrari. “Veľká časť z týchto nápadov bola v procese výroby ešte predtým, ako sme pred deviatimi týždňami museli zavrieť továreň.”

“Teraz je pred nami výzva pokúsiť sa ten štvrťrok vývoja dostať čo najrýchlejšie z rysovacích dosiek na auto. Dúfame, že prvú várku budeme mať pripravenú už na preteky v Rakúsku. V priebehu sezóny sa budeme snažiť čo najrýchlejšie vyvíjať a čo najviac z toho zapracovať do monopostu,” odkazuje Allison.

Samotný Allison prezradil, že už “nevie obsedieť” a najradšej by bol, keby už mohol na hodinkách odpočítavať minúty do prvého rakúskeho tréningu. A to je “len” na pozícii inžiniera.

“Z psychického hľadiska je toto čakanie náročnejšie asi pre jazdcov než pre samotný tím. Emócie pilotov sú viac vybičované. Pre nich muselo byť ťažké zmieriť sa s tým, že sa už chystali na začiatok sezóny a potom v Melbourne im bolo všetko odopreté,” dodáva Allison, podľa ktorého to na jazdcoch nezanechá negatívne stopy: “Nemám žiadne pochybnosti o tom, že Lewis a Valtteri budú pripravení zaútočiť, keď to bude v Rakúsku treba.”

Súvisiace články