logo F1online.sk

Bahrajnská pole position pre Verstappena! Mercedes o štyri desatiny pozadu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 3. 2021

Sezóna 2021 má parádne našliapnuté. Úvodná kvalifikácia sezóny dopadla pre Red Bull a Maxa Verstappena skvelo. Holandský pretekár zdolal Mercedesy o štyri desatiny sekundy a zajtra sa na štarte postaví na prvé miesto. Za ním budú stáť Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. „Červených býkov“ však bude mrzieť výkon Sergia Péreza, ktorý pripomenul svojich predchodcov a skončil až jedenásty.

Max „vymaľoval“ všetky sektory do fialova a zaslúžene berie kvalifikačný triumf. Potvrdil tak formu, ktorú Red Bull predvádzal už od predsezónnych testov. Mercedes je zatiaľ trochu pozadu, najmä teda Valtteri Bottas, ktorý je o takmer šesť desatín za Verstappenom. Mercedes však má pred zajtrajškom určitú výhodu, keďže môže Maxa „loviť“ s oboma monopostami, keďže Sergio Pérez kvalifikáciu nezvládol a odštartuje až jedenásty. Pri prvom pokuse v Q2 prekročil traťové limity a o svoj čas prišiel, do druhého napriek tomu nastúpil na stredne tvrdých pneumatikách, no nebol dostatočne rýchly.

Kredit treba udeliť aj Charlesovi Leclercovi. Ten začal sezónu presne tak ako si Ferrari prialo. Za tretím Bottasom zaostal Monačan len o necelú desatinu a odštartuje štvrtý. Kvalitne sa predviedol aj ôsmy Carlos Sainz.

Piate miesto patrí nemenej skvelému Pierrovi Gaslymu, ktorý v Q2 a Q3 pôsobil ako najväčší favorit spomedzi pilotov zo „zvyšku sveta“. V rozhodujúcej chvíli však zabral Leclerc a svojho dobrého kamaráta zdolal.

Hororovú sobotu majú za sebou Nikita Mazepin a Sebastian Vettel. Ruský pretekár nezapracoval na svojej povesti a dnes sa môže pripraviť na poriadne “kvapky”. V Q1 sa roztočil hneď dvakrát. Navyše, v príprave na svoj záverečný pokus dosť nešportovo predbehol v poslednej zákrute niekoľko pilotov, aby nakoniec pri brzdení do prvej zákruty nezvládol svoj Haas a roztočil sa. To spôsobilo žlté vlajky, na ktoré doplatil aj Sebastian Vettel, ktorý tak nemal možnosť zlepšiť svoj čas a odštartuje až osemnásty.

FOM