logo F1online.sk

Toro Rosso vraj minie o približne 40 miliónov viac, ako je rozpočtový strop

Pierre Gasly
© Alpha Tauri Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király15. 6. 2020

Od roku 2021 bude vo Formule 1 platiť rozpočtový strop. Pôvodne bol stanovený na 175 miliónov amerických dolárov, avšak nakoniec padla dohoda a jeho zníženie na 145 miliónov. Kto si však myslí, že stajne skutočne minú „len“ takúto sumu, je na omyle.

Existuje totiž viacero výnimiek, ktoré sa do stropu nezapočítavajú; nie sú v ňom napríklad platy pretekárov, platy troch najdrahších zamestnancov, nie sú v ňom marketingové výdavky, nie sú v ňom výdavky na pohostinské služby na okruhoch a podobne.

V AlphaTauri si to už porátali a vyšlo im, že tieto výnimky sú v ich prípade približne 40 miliónov dolárov. A to ide o malý tím s pomerne lacnými pretekármi.

„Takže odrazu hovoríme o sume 185 miliónov dolárov, čo je v tomto období a v hospodársky ťažkých časoch veľa peňazí,“ povedal šéf tímu Franz Tost pre nemeckú Sky.

AlphaTauri, prípadne Toro Rosso, má aktuálny rozpočet približne na úrovni 150 miliónov dolárov, takže strop sa ho v zásade nedotkne a nijako ho neobmedzí, veď s výnimkami by mohlo minúť aj omnoho viac.

Avšak veľké tímy ako Mercedes, Ferrari či Red Bull, budú musieť výrazne škrtať, pretože tieto zoskupenia míňali aj 400 či 500 miliónov ročne.

„Pre Formulu 1 je to celkovo dobré znamenie, aj keď ja osobne by som privítal, ak by bol rozpočtový strop posunutý ešte nižšie,“ skonštatoval Rakúšan. „Museli sme však pristúpiť aj na určitý kompromis a nemôžeme zabúdať na to, že veľké tímy v posledných rokoch vložili do svojej infraštruktúry veľmi veľa peňazí. Pochopiteľne, že o tieto výhody nechceli len tak prísť.“

Dodajme, že v rokoch 2022 a 2023 by mal ísť rozpočtový strop ešte dvakrát o päť miliónov dolárov nadol.

Súvisiace články