logo F1online.sk

Tost o titule Micka Schumachera: Tak ako pri Sennovi, aj tu sú konšpirácie nepravdivé

Mick Schumacher
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2021

Dokázal sa Mick Schumacher prebiť šampionátmi F3 a F2 bez externej pomoci? Táto otázka niektorých máta ešte aj dnes. Franz Tost však odmieta akékoľvek konšpiračné teórie, podľa neho je evidentné, že Schumacherovi talent nechýba, a vyhráva práve vďaka nemu.

Ak ste pred pár rokmi sledovali záver sezóny v šampionáte F3, ktorý napokon ovládol Mick Schumacher, istotne si spomeniete na kauzu Schumacherovho náhleho zlepšenia výkonov. V padoku sa razom začalo hovoriť o možnom podvode, na ktorý sa snažil najhorlivejšie upozorňovať Schumiho úhlavný nepriateľ v boji o titul Dan Ticktum.

Podľa neho bolo veľmi zvláštne, že kým Schumacher nedosahoval v prvej sezóne a v úvodnej polovici tej nasledujúcej zrovna oslnivé výkony, posledný polrok akoby ožil a zrazu začal víťaziť, až sa doviezol k majstrovskej korune. Napríklad počas víkendu v Eifeli Schumacher zvíťazil vo všetkých troch pretekoch a následne na Red Bull Ringu vyhral dvakrát, k čomu pridal aj jedno druhé miesto.

“Ich rýchlosť by som označil za zaujímavú a som si istý, že by so mnou súhlasili mnohí ľudia v padoku F3,” utrúsil Dan Ticktum na poslednom podujatí, no neskôr korigoval svoje vyjadrenia: “Nikdy som nepovedal, že v hre bolo niečo nelegálne.”

Franz Tost odmieta špekulácie, že by s monopostom Micka Schumachera nebolo niečo v kostolnom poriadku, a to napríklad v súvislosti s výkonom motora, ktorý sa v nižších šampionátoch môže kus od kusu mierne líšiť, čo berú na vedomie účastníci šampionátu pred vstupom doň. Aj keby teda Schumacher dostal o niečo výkonnejšiu pohonnú jednotku než ostatní, tým by nezostávalo iné, len sa s tým zmieriť.

“Tam silno pršalo a potom vyhral,” hovorí pre nemecký portál Formel1.de Franz Tost zmietajúc zo stola akékoľvek konšpirácie. “V daždi je výkon motora menej dôležitý.”

Následne šéf AlphaTauri poznamenal: “Aj o Ayrtonovi Sennovi sa počas jeho pôsobenia vo Formule Ford hovorilo, že také výkony by bolo možné dosiahnuť len s nelegálnymi pneumatikami,” vysvetľuje. Senna neskôr vo Formule 1 ukázal, že pravda bola inde. “Presne tak ako pri Sennovi, tieto konšpiračné teórie nie sú pravdivé ani pri Schumacherovi.”

“Odjazdil vtedy niekoľko naozaj senzačných pretekov. Predviedol skvelé predbiehacie manévre. Som presvedčený, že časom sa z neho stane veľmi, veľmi úspešný pilot Formuly 1,” doplnil Tost, ktorý Schumachera pozná už od čias, keď bol ešte “malým chlapcom”.

Súvisiace články