logo F1online.sk

Verstappenovi sa v Red Bulle nikto nikdy nevyrovná, prehlásil Tost

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2024

Dlhoročný šéf AlphaTauri Franz Tost sa po odchode do dôchodku teší veľkej pozornosti médií. V jednom z rozhovorov, ktoré nedávno poskytol, si vzal na paškál úradujúceho majstra sveta Maxa Verstappena. Na adresu šampióna sa Rakúšan vyslovil výlučne v superlatívoch, keď poznamenal, že Holanďanovi sa v Red Bulle nikto nikdy nevyrovná.

Verstappen si v roku 2023 poradil s tímovým kolegom Sergiom Pérezom ľavou zadnou. Zatiaľ čo Holanďan sa z víťazstva radoval devätnásťkrát, Mexičan zvíťazil iba v dvoch prípadoch. Podľa Franza Tosta by však obdobný osud ako rodáka z Guadalajary postretol v Red Bulle každého jedného z pretekárov.

Niekdajší „lodivod“ tímu z Faenzy sa domnieva, že Verstappenovi by sa v Red Bulle nikto nevyrovnal a z jeho prípadných vyzývateľov by sa rovnako ako z Péreza stali iba nosiči vody.

„Pokiaľ bude mať Max (Verstappen) aj naďalej také dobré auto, tak víťazstvá a tituly na jeho konte budú pribúdať,“ povedal Tost pre F1 Insider. „Ešte stále má potenciál sa zlepšovať. Jeho súčasný a rovnako tak budúci tímoví kolegovia budú vždy len tímovými dvojkami.“

Tost je presvedčený o tom, že pretekári sa šampiónmi nestávajú, ale sa nimi rodia. Bez prirodzeného talentu sa vraj majstrom sveta nikdy nestanete. Platí to aj v prípade Verstappena, ktorý už ako tínedžer ukázal, že je nadaný až-až.

„Šampiónom sa nestanete, rozhoduje prirodzený talent. Záleží na schopnostiach pilota a na tom, či je dostatočne rýchly. V prípade Michaela (Schumachera) ste nikdy nemali pocit, že by toho na neho bolo veľa, a to ani počas jeho prvého kola v F1.“

„Rovnaké to bolo aj v prípade jeho brata Ralfa a Maxa Verstappena. Keď ako sedemnásťročný po prvýkrát jazdil v Suzuke s autom Formuly 1, okamžite sa naň adaptoval – a to aj napriek tomu, že bolo omnoho rýchlejšie ako autá, ktoré šoféroval dovtedy. Na všetko si hneď zvykol – vrátané brźd -, aj napriek obrovským odstredivým silám až do výšky 6G,“ uzavrel Tost.

Súvisiace články