logo F1online.skF1online.sk

Magnussenovi nepriateľská atmosféra z Formuly 1 nechýba

Kevin Magnussen
© Twitter/Haas F1 Team
Milan Kubala
Milan Kubala1. 3. 2021

Po štyroch sezónach v Haase sa Kevin Magnussen s Formulou 1 rozlúčil. Ako sám hovorí, silou-mocou sa v nej držať nemienil, chcel si totižto vyskúšať aj niečo iné. Po prvých týždňoch v zámorí hlási spokojnosť, v americkom šampionáte IMSA sa mu vraj páči hlavne priateľskejšia atmosféra.

Naproti tomu vo Formule 1 je taký obrovský tlak na každého pilota, že sa veľké priateľstvá rodia len ťažko. “Niekedy je tam dosť nepriateľská atmosféra,” hodnotí v podcaste WEC Talk Kevin Magnussen, ktorý sa následne zamyslel aj nad príčinou. “Vo Formule 1 nie je možné porovnávať pilotov medzi tímami, takže jediný spôsob, ako sa dostať vyššie, je poraziť svojho tímového kolegu, poraziť ho o hodný kus.”

Pre tímy je síce prioritou získať dobrý výsledok v Pohári konštruktérov — k čomu by priateľská atmosféra mohla pomôcť —, no pre pilota, ktorý sa chce dostať zo stredu poľa do top tímu, táto stratégia nie je schodná.

“Byť v takom prostredí je ťažké. Nie je to veľká zábava. V Haase som bol s Romainom Grosjeanom a mal som ho rád, ale obaja sme vedeli, že musíme jeden druhého totálne zničiť, ak sa chceme dostať ďalej,” opisuje vnútornú dynamiku v tíme Magnussen. “Z toho vznikalo také zvláštne napätie a zvláštna atmosféra. A to je určite hlavný dôvod, prečo som sa tak veľmi nesnažil zostať vo Formule 1.”

Nuž sa Magnussen porozhliadol a uchytil sa v tíme Chip Ganassi Racing vo vytrvalostnej sérii, v ktorej je spolupráca s kolegami oveľa dôležitejšia. “Som naozaj rád, že konečne môžem poriadne spolupracovať s mojimi tímovými kolegami a nemusím s nimi zápasiť.”

“Tu cítite, že sa ľudia bavia, oveľa viac si to užívajú. Ľudia sa tu usmievajú, všetci sú šťastnejší. Vo Formule 1 vládne veľmi súťaživé prostredie. To platí aj o IMSA, ale v inom zmysle,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia