logo F1online.sk

Poznáte príbeh známej fotky s rozpoleným Ferrari?

Frits Kroymans
© Corse Clienti
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 2. 2021

Fotografia, ktorú videl snáď každý fanúšik Formuly 1, no nie každý pozná jej príbeh. Monopost Ferrari bez prednej časti, nohy pilota trčiace z vraku a trosky naokolo. Nikde však žiadna krv a vodič je očividne v poriadku. Nepochybne kuriózny moment, no jeho okolnosti sú snáď ešte kurióznejšie.

Odohralo sa to na americkom okruhu Laguna Seca počas exhibičných jázd monopostov Formuly 1. Na obrázku je Ferrari F399, s ktorým sa v roku 1999 usilovali vybojovať titul Michael Schumacher a Eddie Irvine. Nemec si však pri nehode v Silverstone zlomil nohu a musel ho zastúpiť Mika Salo.

Monopost zobrazený na obrázku vlastnil Frits Kroymans, ktorý ho pri nehode aj pilotoval. Tento Holanďan nie je len tak hocikto, patril k najznámejším dílerom automobilky Ferrari a k prominentom značky. Aby si urobil radosť, zakúpil si do zbierky aj monopost F399.

Čo sa teda na kalifornskom okruhu odohralo? Kroymans na výjazde zo šiestej zákruty škrtol pri rýchlosti 106km/h o obrubník, následkom čoho sa oddelila celá predná časť monopostu a holandský zbohatlík sa ocitol nohami na zemi, doslova. Áno, čítate dobre, stačilo tak málo pri tak malej rýchlosti a monopost Formuly 1 sa doslova rozpadol. V roku 1999 už boli bezpečnostné štandardy v F1 na dosť vysokej úrovni, takže na prvý pohľad ťažko pochopiť takéto zlyhanie.

Pravdou je, že dodnes vlastne nevieme, čo sa presne stalo. Ferrari sa k tomu nikdy oficiálne nevyjadrilo a farbu nepriznal ani Kroymans.

Prvou teóriou bolo, že sa jedná presne o ten monopost, s ktorým Schumacher v Silverstone havaroval. Auto bolo následne „fušersky“ opravené a preto sa takto rozpadlo. Nad touto teóriou však väčšina ľudí pochybuje. Omnoho pravdepodobnejšia je druhá verzia, podľa ktorej si auto „fušersky“ upravil sám Kroymans. Ten je totiž dosť veľký (to ostatne vidno aj na fotografii) a aby sa do svojho tátoša vošiel, tak ho s kamarátmi v dielni svojpomocne upravil. To oslabilo monopost natoľko, že stačil drobný kontakt pri nízkej rýchlosti a rozpadol sa na kusy.

Kroymans pritom mal aj veľké šťastie. Pri nehode sa mu vlastne nič nestalo, podľa dostupných informácií ho len trochu bolelo koleno. A to je všetko.

Ak teda náhodou máte monopost Formuly 1 doma, takýto „tuning“ vám určite neodporúčame.