logo F1online.skF1online.sk

Podľa Autosportu nemá Newey záujem o Aston Martin, podľa Gazzetty sa stretol s Vasseurom

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 5. 2024

Adrian Newey sa lúči s Red Bullom. Geniálny anglický konštruktér vytvoril s týmto tímom dynastiu a teraz odchádza za vskutku kontroverzných okolností. Je zrejmé, že Adrian bol pri podpise svojej zmluvy dostatočne prezieravý a odmietol akékoľvek siahodlhé platené voľno. Zdá sa, že v marci 2025 (tento dátum uvádzajú niektoré popredné zdroje) môže nastúpiť do nového zamestnania.

Minulý týždeň predviedli nemecké a britské zdroje svoju kvalitu. Aj keď tomu málokto veril, Newey sa na pozadí kauzy okolo Christiana Hornera zrejme skutočne rozhodol, že nastal čas odísť. Kým na prelome rokov hovoril o odchode z Red Bullu ako o „opustení rodiny“, len o pár mesiacov neskôr sa veľmi rýchlo zbalil a odišiel.

Keď nemecký Auto Motor und Sport prišiel ako prvý so správou o Neweyho odchode, nevedel povedať nič viac o jeho ďalšom osude. Na stole zostávala aj možnosť odchodu do dôchodku či odchodu z Formuly 1. Dnes sa však prvá možnosť nezdá pravdepodobná. „Teraz však cítim, že je ten správny čas posunúť žezlo ďalej a hľadať si nové výzvy,“ vyhlásil Newey vo svojom stanovisku pri odchode z Red Bullu. Asi by ste nepovedali niečo také, keby ste sa chystali na odpočinok.

Väčšinu ľudí pri týchto slovách napadne jediné: Ferrari. Adrian už získal tituly s Williamsom, McLarenom a Red Bullom. Na britských ostrovoch už nemá čo dokazovať a v nesmierne bohatom životopise britského konštruktéra, podobne ako v tom Lewisa Hamiltona, zostáva už iba jedno meno. „Red Bull oznámil, že Neweyho zmluva sa skončí v prvom štvrťroku budúceho roka, pričom sa predpokladá, že od marca bude teoreticky voľný a môže nastúpiť do práce ku konkurencii,“ uviedol magazín Autosport.

„O Neweyho služby sa nevyhnutne zaujímali iné tímy, pričom je známe, že Aston Martin a Ferrari predložili lukratívne ponuky,“ pokračuje renomovaný britský magazín.

„Podľa našich zdrojov Newey odmietol akýkoľvek záujem od Aston Martinu, ale Ferrari zostáva jednou z možností. Zdá sa, že Fred Vasseur sa v utorok stretol so slávnym dizajnérom medzi štyrmi očami, aby sa pokúsil posunúť veci dopredu. Aj keď nedospeli k dohode, rokovania budú pravdepodobne pokračovať, pretože Vasseur sa osobne snaží presvedčiť Neweyho, aby sa k nemu pripojil v čase príchodu Lewisa Hamiltona do tímu v budúcom roku,“ uviedol Autosport.

Gazzetta píše o večeri s Vasseurom

Keď sa pozrieme na všetky indície, ktoré nám v súčasnosti ponúkajú rôzne zdroje, Ferrari sa skutočne zdá ako najpravdepodobnejšia destinácia. Dôchodok v podstate vylúčil sám Newey, Aston Martin odmietol podľa Autosportu a okolo Mercedesu panuje ticho. Je zrejmé, že mužom Tota Wolffa je James Allison, nie Newey. Okrem toho, Rakúšan zrejme sústreďuje všetky zdroje, aby do Brackley zlákal Maxa Verstappena.

„Fred Vasseur v utorok nevycestoval s tímom do Miami. Miesto toho odletel do Londýna. Dôvod? Večer mal stretnutie s Neweym, možno aby potvrdili dohodu, o ktorej sa tak dlho špekuluje a ktorá privedie anglického génia do Maranella. Oficiálne oznámenie príde pravdepodobne po VC Miami,“ hlási taliansky denník Gazzetta dello Sport.

Po Lewisovi Hamiltonovi by tak Frédéric Vasseur stiahol do Ferrari ďalšie obrovské eso. Nápadne to pripomína éru Jeana Todta, keď do Ferrari postupne prišli Michael Schumacher, Ross Brawn a Rory Byrne, ktorí predtým spoločne vybojovali dva tituly s tímom Benetton.

Newey u konkurencie už na jar 2025?

Samozrejme, načasovanie nie je pre Ferrari úplne dokonalé. Vieme, že po prvom štvrťroku roku 2025 bude Newey voľný, čo znamená, že už v marci alebo v apríli by mohol nastúpiť vo Ferrari alebo v inom tíme. V tej dobe už pravdepodobne budú mať inžinieri Scuderie hotový koncept pripravený na testovanie vo veternom tuneli. Stále je to však dostatočne skoro, aby mohol Newey priamo ovplyvniť vývoj na rok 2026.

Spočiatku sa hovorilo, že Adrian dokončí kontrakt v Red Bulle, ktorý bol platný do 31. decembra 2025 a potom nastúpi na ročnú povinnú dovolenku. To by znamenalo, že do nového zamestnania by mohol nastúpiť 1. januára 2027. Miesto toho však máme na stole dátum 1. marca 2025.

Autosport vo svojom článku cituje nemenovaného šéfa tímu F1, podľa ktorého je takýto vývoj udalostí pre Red Bull hotovou pohromou. „Jeden zo súperov Red Bullu tvrdí, že je ohromený tým, že sú dvere pre Neweyho otvorené dostatočne skoro na to, aby pomohol pri vývoji monopostu pre rok 2026,“ píše Autosport.

Situáciu pritom prirovnal k roku 2009, keď McLaren nevyužil svoje právo veta a umožnil Mercedesu, aby dodával svoje motory tímu Brawn GP. Situácia však nabrala neuveriteľný spád. Tento tím by bez motora Mercedes v roku 2009 určite nevyhral titul a nakoniec ho kúpila nemecká automobilka, aby zahájila svoju vlastnú dominanciu vo Formule 1. McLaren týmto nerozvážnym rozhodnutím stratil továrenskú dohodu s Mercedesom a už nikdy sa netešil z titulu majstra sveta.

„Pre Red Bull by bolo úplnou katastrofou, keby Adriana predčasne prepustili ku konkurencii. Christian Horner by vyzeral ako úplný hlupák. Rovnako ako Whitmarsh v McLarene, keď odovzdal Rossovi Brawnovi kľúče od Mercedesu, čím odštartoval ich dlhoročnú dominanciu v F1,“ uviedol šéf tímu, ktorý si neželal byť menovaný.

Súvisiace články

Diskusia