logo F1online.sk

Aston Martin sa chce odvolať voči Alonsovmu trestu, požiadal o preskúmanie rozhodnutia

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2024

Aston Martin to predsa len nenechá tak. Tím požiadal Medzinárodnú automobilovú federáciu o preskúmanie rozhodnutia komisárov z Číny, ktoré viedlo k udeleniu desaťsekundového trestu za spôsobenie kolízie s Carlosom Sainzom.

V závere šprintových pretekov sa medzi dvoma španielskymi jazdcami strhol súboj. Na opotrebovaných pneumatikách mal Carlos Sainz lepšiu rýchlosť a pokúsil sa dostať cez svojho krajana. Na jeho úroveň sa dostal v siedmej zákrute, kde ho aj predbehol. V deviatej zákrute však medzi monopostmi došlo ku kontaktu.

Sainzovo auto utrpelo poškodenie, Alonso zas musel zamieriť k mechanikom pre defekt. Španiel napokon svoje auto aj tak odstavil v garáži uvedomujúc si, že body už určite nezíska. Komisári mu však ešte stihli napariť desaťsekundový trest, keď rozhodli, že Alonso bol hlavným vinníkom kolízie v deviatej zákrute.

Teraz Aston Martin požiadal o preskúmanie rozhodnutia. Komisári si zástupcov oboch tímov predvolali na piatok 14:00 nášho času. Ak chce britský tím uspieť, bude musieť predložiť “významné, nové, relevantné dôkazy, ktoré komisári nemali k dispozícii v čase vynášania verdiktu”.

Zatiaľ nie je jasné, aké dôkazy by Aston Martin mohol priniesť. V tomto smere však môžeme špekulovať: Čo keby kolíziu Fernanda Alonsa s Carlosom Sainzom spôsobil defekt pravej zadnej pneumatiky, ku ktorému mohlo dôjsť v siedmej zákrute? Ak by niečo také Aston Martin dokázal na dátach z pretekov, FIA by teoreticky mohla Alonsa omilostiť.

Na záver poznamenajme, že trest pre Fernanda Alonsa nemal žiaden dopad na výsledky šprintu, keďže Španiel z nich odstúpil. Ak by však britská stajňa dokázala presvedčiť komisárov o svojej pravde, Alonsovi by odstránila tri trestné body z jeho licencie. Dvojnásobný šampión ich má na konte šesť a ak by nazbieral ešte ďalších šesť, čakal by ho pretekový dištanc.