logo F1online.sk

Ecclestone: Elkann si angažovaním Lewisa Hamiltona pohladkal ego

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2024

Prečo sa vlastne Lewis Hamilton rozhodol odísť z Mercedesu ešte skôr, než monopost W15 vôbec vyrazil na trať? Táto otázka vŕta hlavou bývalého šéfa Formuly 1 Bernieho Ecclestonea, ktorý však dospel k vysvetleniu. Podľa neho sa ukázalo, že Hamilton s Wolffom neboli takí priatelia, ako to prezentovali, a že Hamilton sa nechal zlákať na egotrip Johna Elkanna.

Už sú to takmer tri mesiace od chvíle, keď sa svet F1 otriasol v základoch: Lewis Hamilton po desiatich rokoch v Mercedese odíde a zamieri do Ferrari. Jeho rozhodnutie zamávalo aj Totom Wolffom, ktorý priznal, že Lewis Hamilton odchádzal na vianočnú dovolenku s odkazom: S Mercedesom na večné veky a nikdy inak!

“Bol to zvláštny prestup,” zamyslel sa Bernie Ecclestone, ktorého spovedal portál racingnews365.com. Niečo mal však odhaliť o vzťahoch vo vnútri Mercedesu. “Toto [Wolff] sa naňho spoliehal oveľa viac. Obaja sa zblížili zo zištných dôvodov.”

Aj keď doposiaľ vždy držali spolu, obaja z toho profitovali. Teraz vyvstáva otázka, či ich priateľstvo prežije aj Hamiltonov prestup do Ferrari. “Nemyslím si, že by niekedy mali medzi sebou taký vzťah, že by sa jedna strana mohla spoľahnúť na druhú. Očividne taký vzťah nemali, pretože [Hamilton] sa zrazu rozhodol odísť.”

Navonok nič nebolo badať. Aj Ecclestone priznal prekvapenie. “Bolo to veľké prekvapenie a nechápal som, prečo to spravil a to s ročným predstihom. Prečo nepočkal do neskoršej fázy sezóny? Ľudia si mysleli, že jeho angažovaním spravili skvelý biznis, ale podľa mňa je to tak trochu vecou ega, do ktorej sa Hamilton nechal zatiahnuť.”

“Fred [Vasseur] ho pozná z ich začiatkov. Myslím si, že z pohľadu Johnna Elkanna vo Ferrari to bolo trochu hladkaním ega, že sa mu podarilo ukoristiť jedného z vedúcich jazdcov Formuly 1,” odhaľuje jednu z motivácií Hamiltonovho angažovania. “Podľa názoru mnohých ide o najlepšieho jazdca F1. Takéto veci sa stávajú. Stretlo sa niekoľko zhôd okolností.”

Ecclestone by “veliteľa” Hamiltona do tímu nevzal

Ešte skôr, než sa Bernie Ecclestone stal šéfom Formuly 1, v nej celých šestnásť rokov viedol Brabham. Keby mal však z pozície šéfa stajne možnosť angažovať takého velikána, akým je Lewis Hamilton, vraj by sa rozhodol túto šancu nevyužiť.

“Je s ním priveľká oštara, bez ktorej by sa to zaobišlo,” vyhlásil Mr. E. Lewis Hamilton si v Mercedese presadil veľa vecí, ktoré súvisia s jeho aktivizmom. “On v Mercedese tak trochu velí. Toto [Wolff] mu to dovolil, aby ho udržal na palube a spokojného. Ja som však so svojimi jazdcami nikdy nič také nemal. Stále sú mojimi dobrými priateľmi, skutočnými priateľmi, nie pre peniaze ani nič podobné. Sme dobrí priatelia.”

“Radšej by som mal takýto vzťah ako skákať podľa toho, ako niekto bude pískať, alebo obhajovať nejakú situáciu. Ak by som chcel niečo spraviť, urobil by som to, keby som to považoval za správne,” odkázal.