logo F1online.sk

Šéf Silverstone upozorňuje: Fanúšikovia by sa mali pripraviť na nutnosť očkovacích preukazov

Silverstone, Veľká Británia, BRDC
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 2. 2021

Aká bude cesta fanúšikov späť na okruhy Formuly 1? Zrejme pozvoľná a plná rôznych pravidiel. Aj samotný šéf športu, Stefano Domenicali, však očakáva, že v druhej polovici roka by ľudí na tribúnach malo začať pribúdať. Dôvodom je vakcinácia, ktorej krivka bude rásť. Tá je určite kľúčová pre návrat zaplnených tribún.

Svoje o tom vedia aj v Silverstone, ktorých podujatie patrí v kalendári medzi najpopulárnejšie a najnavštevovanejšie. Tunajšia veľká cena je naplánovaná uprostred leta, čo dáva organizátorom dobré šance na otvorenie tribún divákom. Tí si však zrejme budú musieť pripraviť aj svoje potvrdenia o zaočkovaní proti koronavírusu.

„Je to niečo, o čom by fanúšikovia určite mali premýšľať, ak chcú sledovať šport naživo, nech už je ich obľúbený šport akýkoľvek,“ povedal šéf okruhu Silverston Stuart Pringle pre Sky Sports. „Ľudia, ktorí nám poskytujú technické zabezpečenie, už započali prvotné rozhovory. Spolu so zástupcami ďalších športov a vládou sme sa bavili o tom, či by bolo možné prepojiť naše elektronické lístky s údajmi z očkovacích preukazov. Nič ešte nie je jasné, ale takéto možnosti sú tu a ja by som bol určite za.“

V Británii momentálne platia tvrdé opatrenia proti šíreniu nákazy. Podľa aktuálnych nariadení by sa fanúšikovia mohli vrátiť na tribúny 17. mája, odvtedy bude možné naplniť štadióny do limitu 10 tisíc miest alebo na štvrtinu ich kapacity. Od 21. júna by sa toto číslo mohlo výraznejšie navýšiť, čo je pre promotérov potešujúca správa, keďže Veľká cena Británie je naplánovaná na 18. júla.

„Stále existuje riziko, sme však absolútne pripravení na rôzne scenáre,“ hovorí Pringle. „Musíme ísť krok po kroku. Pred samotnou veľkou cenou bude niekoľko podujatí, z ktorých sa môžeme poučiť a ponúkli sme, že sa ich môžeme zúčastniť. Ak nás to môže posunúť bližšie k podujatiu s účasťou divákov, potom do toho chceme ísť.“