logo F1online.sk

Briatore aj žartuje, aj nie: Alonsa zamknem v garáži, ten bicykel je nebezpečný

Fernando Alonso
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala24. 2. 2021

Flavio Briatore sa vždy len s nevôľou pozeral na cyklistické tréningy Fernanda Alonsa, ktorý je veľkým fanúšikom športu na dvoch kolesách. Briatore totižto vždy vnímal nebezpečenstvo, ktoré pri cyklistike hrozí. Nuž a po Španielovej nehode tvrdí, že ho už na bicykel tak ľahko nepustí, aspoň nie na cestu.

Fernando Alonso po nehode podstúpil operáciu, keďže si zlomil hornú čeľusť. Tá sa úspešne hojí a navrátilec v kolotoči F1 už obnovil tréningový proces. Všetko naznačuje tomu, že nestihne len prvé preteky, ale už aj predsezónne testy. Určite tu môžeme hovoriť o šťastí v nešťastí.

“Fernando je vo veľmi dobrej kondícii,” hovorí Flavio Briatore v rozhovore s novinárom Peterom Windsorom. “Teda, až na tú nehodu na bicykli. Ja mu to hovorím každý deň. Fernandovi opakujem, aby s tým bicyklom prestal, lebo je to veľmi nebezpečné.”

“Ak chce ísť, nech ide na horský bicykel, nie do ulíc. Hovorím mu — ak neprestaneš s tým bicyklom, tak ťa zamknem v garáži. Nie ten bicykel, ale teba zamknem!” žartuje bývalý boss Renaultu. “Ale Fernando je fit, je vysoko motivovaný.”

“Myslím si, že mu dva roky mimo Formuly 1 prospeli, pretože teraz má opäť motiváciu. Hlavne, keď takýto pilot jazdí v aute, v ktorom nemá šancu vyhrať, tak je to preňho veľmi frustrujúce. Verím, že ak by ste posadili aj šesť alebo sedem pilotov do Mercedesu, tak šesť alebo sedem jazdcov Formuly 1 by malo šancu získať titul. Teraz je auto také dominantné… klobúk dolu pred zručnosťami pilotov,” komentuje Briatore.

Krátko po Alonsovej nehode sme presne nevedeli, aké zranenia Španiel utrpel a či vôbec stihne úvod sezóny, o predsezónnych testoch ani nehovoriac. Podľa Briatoreho slov sa však nemusíme ničoho obávať.

“Rozpráva dobre, problém má so zubami, tu si zlomil dva zuby,” ukazuje na horné rezáky Briatore. “Mal z pekla šťastie, pretože tieto bicykle sú veľmi nebezpečné. Mal veľmi, veľmi veľké šťastie, stál pri ňom strážny anjel. Dnes už hovorí dokonale, iba jeden deň mal problém, lebo mal na tvári masku s ľadom. To bol jediný deň, kedy nemohol hovoriť, ale už sa mu to hojí.”

“Narazil do auta, takže mal šťastie. Spomínate si, čo sa stalo (Nickymu) Haydenovi, motocyklovému pretekárovi, čo sa stalo Markovi Webberovi, Zanardimu… Ja verím, že v živote existuje osud — on prepísal ten svoj. Som si istý, že ho uvidíme už na prvých testoch, bude tam,” uistil 70-ročný Talian.