logo F1online.sk

Monchaux o Schumacherovi: My sme o tom nerozhodovali

Mick Schumacher
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 2. 2021

Na jeseň to chvíľku vyzeralo tak, že by sme v roku 2021 mohli mať na rošte mimoriadne atraktívnu tímovú dvojicu Kimi Räikkönen – Mick Schumacher. Kedysi veľký rival legendárneho Schumiho by sa teraz stal mentorom jeho syna. Nádeje fanúšikov však tleli prikrátko, Ferrari sa napokon rozhodlo inak.

Je verejne známe, že Scuderia má v rámci spolupráce so Sauberom pod kontrolou jednu sedačku v tíme Alfa Romeo. V roku 2018 do nej Ferrari posadilo Charlesa Leclerca, ktorého o rok neskôr nahradil Antonio Giovinazzi. Ten však príliš nenapĺňa očakávania, a tak sa na jeseň špekulovalo, či ešte dostane dôveru. V rade za ním totiž stálo trio talentovaných mladíkov akadémie Ferrari, Mick Schumacher – Callum Ilott – Robert Švarcman.

„Naše myšlienky sa určite uberali aj týmto smerom,“ povedal na margo možnej výmeny Giovinazziho technický riaditeľ Alfy Romeo Jan Monchaux. „My sme však nerozhodovali o tom, či Mick dostane šancu alebo nie.“

„Ferrari sa rozhodlo. Ferrari a Alfa Romeo mali svoje dôvody, ktoré sa určite týkali aj sponzoringu, keďže Alfa ako talianska automobilka možno preferovala v kokpite talianskeho pretekára.“

Pas je Giovinazziho veľkou zbraňou. Je známe, že nemá žiadnych bohatých sponzorov, čo Antonio častokrát pripomína. Patronát Ferrari a talianske občianstvo sú však možno ešte mocnejšie, než milióny od SMP, ktorými disponuje Švarcman. Ten navyše okrem peňazí oplýva aj kusom pretekárskeho talentu.

„Musím však priznať, že z krátkodobého hľadiska by som v tomto roku uprednostnil jazdca, ktorého poznám a ktorý pozná auto,“ priznal Monchaux.

„Myslím, že tímy, ktoré zmenili jedného alebo dvoch jazdcov, alebo dokonca majú dvoch nováčikov, si život sťažili viac, než by bolo nevyhnutné. Zo strednodobého a dlhodobého hľadiska z toho možno budú ťažiť, ale ak sa bavíme len o roku 2021, tak ak nemajú v aute nového Charlesa Leclerca, ktorý po dvoch alebo troch pretekoch dokáže jazdiť rýchlo, bude ich život o čosi náročnejší. Pre nás to nebude také zlé,“ dodal Monchaux.

Na margo jazdeckej dvojice (tá je podľa expertov portálu The Race kvalitatívne druhá najhoršia v štartovom poli) sa vyjadril aj boss stajne Frédéric Vasseur. Ten už v zime dostal otázku, prečo v Alfe Romeo pokračuje Giovinazzi a šancu nedostal Schumacher, Ilott alebo Švarcman, na čo Francúz odpovedal stroho: „Na to sa musíte opýtať Ferrari.“ Mesiac pred štartom sezóny už bol o čosi zhovorčivejší.

„Som presvedčený, že máme dobré a dostatočne skúsené jazdecké zloženie, takisto s Antoniom, ktorý je trochu mladší,“ povedal Vasseur, ktorý má na palube ešte Roberta Kubicu ako testovacieho pilota.

„Možnosti testovať sú stále menšie a menšie, mať v kokpite skúseného borca preto dáva zmysel. Pokiaľ ide o Roberta, tak jeho vklad bol pre nás obrovskou vzpruhou. Máme dobré zloženie a už sa neviem dočkať prvých pretekov,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články