logo F1online.sk

Tost neverí, že Mazepin uspeje: Víťazia len inteligentní pretekári

Franz Tost
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 2. 2021

Hovorí sa, že aj negatívna reklama je reklama. Ruský pretekár Nikita Mazepin však zrejme o takúto reklamu príliš nestojí. Novinári majú túto zimu o nováčikov vo Formule 1 veľký záujem, je medzi nimi syn Michaela Schumachera, prvý Japonec vo Formule 1 od roku 2014 a syn ruského oligarchu. To je veľmi zaujímavá partička.

Práve Mazepin ako klasický „platiaci jazdec“ mal byť z tejto trojice tým najmenej zaujímavým. Rodák z Moskvy sa však postaral o to, aby o ňom bolo počuť. Vlani získal v F2 status mimoriadne agresívneho pilota, ktorý zakončil sezónu s jedenástimi trestnými bodmi. O jeho kauze s obchytkávaním ani nehovoríme.

„Máme tu skupinku mladých pretekárov, ktorí sú naozaj veľmi dobrí. Okrem Micka a Júkiho je to ešte Robert Švarcman, ktorý sa svojou kvalitou takisto radí k nim. O týchto troch mám veľmi vysokú mienku. Táto generácia bude určovať budúcnosť Formuly 1,“ vyhlásil v rozhovore pre Auto Motor und Sport šéf tímu AlphaTauri Franz Tost.

Na Rakúšanov zoznam skvelých mladých pretekárov súčasnosti sa nezmestil kauzami opradený Nikita Mazepin. Nie je žiadnym tajomstvom, že tento 21-ročný Rus si svoju sedačku v Haase kúpil, svojou jazdou a svojim prejavom však Tosta nenadchol. Rakúšan je pritom známy tým, že juniorské série sleduje veľmi podrobne a v mladých pretekároch sa vyzná.

„Mohol by som byť brutálne úprimný a povedať, že krava zostane navždy kravou a nikdy z nej nebude tiger. Koniec koncov však stále záleží na tom, koľko má pilot rozumu a ako ho dokáže používať v kokpite monopostu,“ povedal Tost.

„Za ten čas, čo v motoršporte pôsobím som si stihol všimnúť, že nakoniec vždy zvíťazia len tí pretekári, ktorí sú inteligentní a vedia čo robia, prečo to robia a presne podľa toho sa aj správajú,“ dodal Tost.

Aj portál RaceFans sa nedávno pozastavil nad chýbajúcou logikou v súčasných pravidlách. Napríklad Lewis Hamilton alebo George Russell si z minulej sezóny prenesú šesť trestných bodov. Mazepin ich za minulý rok nazbieral jedenásť, tieto však nemajú trvanlivosť dvanásť mesiacov, ale viažu sa k samotnému šampionátu. Nikita tak do Veľkej ceny Bahrajnu naskočí s čistým štítom a bez akýchkoľvek trestných bodov.

Súvisiace články