logo F1online.sk

Chcem sa stať prvým japonským víťazom v F1, hovorí Cunoda

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 2. 2021

Znie to neuveriteľne, ale je to tak. V dejinách Formuly 1 ešte nikdy nevyhral japonský pretekár, ba ak rátame len majstrovské veľké ceny, teda tie, ktoré sa v danom ročníku počítali do výsledkov šampionátu, tak sa z víťazstva netešil dokonca ani žiaden pretekár z Ázie. Júki Cunoda by chcel túto neuveriteľnú šnúru prestrihnúť a ako prvý Japonec zodvihnúť nad hlavu trofej pre víťaza.

O tom, že Júki Cunoda nebude len ďalší tuctový talent, vypovedá jeho doterajšia kariéra. Po príchode do Európy mu stačil jeden ročník v šampionáte F3, následne jedna sezóna v F2 na to, aby sa vyšvihol do Formuly 1. Vlani navyše získal za svoje tretie miesto Cenu Anthoina Huberta pre najlepšieho nováčika a napokon na galavečeri FIA aj titul Nováčik roka.

Japoncovi motivácia určite nechýba, čo ho teda ženie vpred? “Chcem poraziť ostatných pilotov, a tiež sa chcem stať prvým japonským pretekárom, ktorý zvíťazí v pretekoch Formuly 1,” reaguje otvorene Júki Cunoda uvedomujúc si však, že také ľahké to nebude.

A tento rok bude dôležitejšie niečo iné. “Mojím hlavným cieľom pre túto sezónu bude rýchlo sa učiť a čo najskôr začať zbierať dobré výsledky. Vždy musím podať maximálny výkon a potom uvidíme, ako táto sezóna dopadne.”

Cunoda bude prvým japonským pretekárom vo Formule 1 od roku 2014, kedy v upadajúcom Caterhame jazdil Kamui Kobajaši. Domáci fanúšikovia azda ani nečakali, že sa Kobajašiho nástupcu dočkajú tak skoro, keď Cunoda pred dvoma rokmi začínal ako pilot F3.

“Vážne som nečakal, že to pôjde tak rýchlo!” pripúšťa Cunoda. “Dostať sa do F1 bol môj jazdecký cieľ. Avšak, aby ste sa do nej dostali, nestačí mať dobré výsledky, potrebujete aj kus šťastia a to je niečo, čo neviete ovplyvniť. Ja som teda vedel, že vždy musím ísť naplno. Bolo to na mne, aby som ohromil šéfov, ktorí vám vedia splniť vaše sny.”

“V každom šampionáte musíte veľmi rýchlo nájsť rýchlosť, nuž som bol už od začiatku mojej kariéry odhodlaný podávať dobré výkony. Som rád, že som v mojom úvodnom roku v F2 ukázal, na čo mám, a že som tak rýchlo poskočil do efjednotky,” usmieva sa 20-ročný mladík.

Jeho výsledky budeme v najbližšom roku porovnávať s výkonmi Pierra Gaslyho, ktorý má už ale viac skúseností a na konte aj nejeden úspech. Cunoda sa tejto výzvy nebojí, vníma ju skôr ako príležitosť.

“Pierre je skutočne rýchly a v F1 už stihol aj vyhrať preteky. Prvým cieľom pre každého jazdca je poraziť tímového kolegu, ale poraziť jeho bude ťažké,” zamyslel sa Cunoda. “Pamätám si naňho, ako v Japonsku pretekal v Super Formule a ja som bol vo Formule 4. V rámci jeho prvej sezóny takmer získal titul, čo je veľmi ťažké, obzvlášť pre európskeho jazdca. Je to neuveriteľný talent a ja teším na to, že sa tento rok budem od neho učiť.”

Cunoda má za sebou rok učenia sa vo Formule 2. Pripravil ho tento šampionát dostatočne? “V istých smeroch áno, pretože som nazbieral skúsenosti na mnohých nových tratiach. Tiež som sa naučil o manažmente pneumatík. Vďaka Formule 2 sa naučíte, ako funguje pretekársky tím na takej vysokej úrovni a ja sa teším z toho, že v tomto vývoji budem pokračovať v AlphaTauri. Vždy sa dá naučiť niečo nové, ale Formula 2 bola pre mňa veľmi užitočnou skúsenosťou a dobrým rozohriatím sa pred mojím ďalším dobrodružstvom v F1.”

Súvisiace články