logo F1online.sk

Tost: Očakávame dobré výsledky, no rátame aj s nehodami

Pierre Gasly a Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 2. 2021

Vo Formule 1 si tento rok odkrúti premiéru generácia, ktorá sa narodila po roku 2000. Jej prvým predstaviteľom bude japonský pretekár Júki Cunoda. A hoci ide o veľkú nádej japonského motoršportu, šéf tímu Franz Tost neočakáva, že by hneď robil všetko bezchybne. V tíme rátajú aj s nehodami.

Akadémia Red Bullu spolu s japonskými fanúšikmi si do budúcna môžu robiť veľké nádeje, veď Cunodovi stačili dva roky na to, aby v Európe zvládol šampionáty F3 a F2, a prepracoval sa až do kráľovnej motoršportu. Rýchlosť a talent mu nechýbajú, schopnosť rýchlo sa učiť takisto nie.

“Očakávame, že sa bude dosť rýchlo priúčať, takže pomerne rýchlo by mal byť schopný podávať dobré výkony,” povedal Franz Tost pri príležitosti predstavenia monopostu AT02. “Samozrejme, vyskytnú sa aj nejaké nehody, to je súčasťou vývojového programu.”

“Má však výnimočnú kontrolu nad autom, silu na brzdení a v rýchlych zákrutách. Ak nadviaže na tento proces učenia sa, ako to ukázal vlani na testoch v Imole a Abú Zabí, tak som si istý, že v jeho podaní uvidíme niekoľko fantastických pretekov,” chváli Cunodu 65-ročný Rakúšan.

Kolegom Júkiho Cunodu bude už skúsený Pierre Gasly, ktorého úlohou bude viesť tím a mladšieho Júkiho aj niečo priučiť, veď Francúz má už skúsenosti z Red Bullu Racing a s jeho štýlom práce.

Gaslyho skúsenosti môžu pomôcť i Cunodovi, domnieva sa Tost. “Pierre je veľmi skúsený pilot a má všetky potrebné skúsenosti na to, aby sa stal lídrom tímu. Každý pilot sa porovnáva so svojím kolegom, takže čím je ten druhý lepší, tým viac je tlačený k tomu, aby sa zlepšoval.”

“Júki sa môže od Pierra vo všetkých oblastiach toho veľa naučiť, napríklad pri porovnávaní si časov na kolo, nastavení auta, prejazdov zákrut — toto všetko je veľmi dôležité, hlavne na tých tratiach, ktoré budú pre Júkiho nové. Ak máte silného a skúseného kolegu, s ktorým sa viete v mnohých parametroch porovnávať, pomôže vám to zlepšiť váš vlastný výkon,” doplnil.

Súvisiace články