logo F1online.skF1online.sk

Alonso o očakávaniach: Ešte som nad nimi nepremýšľal

Fernando Alonso
© Renault Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 2. 2021

Mercedes a Red Bull na čele, Williams, Haas a Alfa Romeo na chvoste a vyrovnané boje v strede poľa. Také sú predikcie na sezónu 2021. Medzi McLarenom, Aston Martinom, Alpinom, Ferrari a AlphaTauri to môže byť veľmi zaujímavé. Rozhodnú detaily, schopnosť adaptovať sa na upravené pravidlá a nové pneumatiky, ale najmä výkony jednotlivých pilotov.

Klbčiť sa v skupine prevažne mladých pilotov bude aj 39-ročný španielsky matador Fernando Alonso. Ten si veľa sľubuje najmä od nových pravidiel, ktoré vstúpia do platnosti až o rok. No ako sa vlani ukázalo, nemusí byť jeho tím úplne bez šance ani v tomto roku. Bojovať o víťazstvá síce s najväčšou pravdepodobnosťou nebude, ale šanca vybojovať nejaké pódium tu je. Sám Alonso je však veľmi opatrný.

„Myslím, že Mercedes bude pred všetkými, potom Red Bull a potom tesná bitka niekoľkých tímov,“ povedal Alonso pre Formula 1 Magazine. „Alpine bude súčasťou tejto skupiny. Bude zaujímavé sledovať, kto sa lepšie adaptuje na nové pravidlá. Myslím, že to bude veľmi tesné, takže môžeme byť na šiestom alebo siedmom mieste, ale pokojne aj na pätnástom. Našou úlohou je bojovať minimálne o najlepšiu desiatku.“

„Sme realistickí a nohami pevne na zemi. Síce vieme, že pred týmto rokom došlo k nejakým zmenám, ale nie sú dramatické. Výkonnosť tímov teda nebude príliš odlišná v porovnaní s minulým rokom,“ dodal Alonso.

Zdá sa, že Fernando sa poučil z minulých rokov, kedy išiel neraz „s bubnom na zajace“ a jeho očakávania sa realite ani nepriblížili. Možno aj preto nemá španielsky matador pred touto sezónou očakávania.

„Priznám sa, ani som nad očakávaniami nerozmýšľal, na to je ešte skoro,“ hovorí rodák z Ovieda. „Možno po zimných testoch budeme mať predstavu o našej výkonnosti v prvých pretekoch.“

Po dvoch rokoch plných dobrodružstiev sa Fernando vracia tam, kam patrí, do Formuly 1. Absolvoval takmer všetky najvýznamnejšie podujatia sveta motoršportu, vytrvalostné preteky v Európe i Amerike, IndyCar aj Dakar.

„Ak ma pamäť neklame, tak moje posledné preteky boli Indy 500 a Dakar. Najprv ísť do zákruty s autom 4×4 a potom do prvej zákruty v Barcelone v monoposte Formuly 1… chápete, to je ako noc a deň,“ povedal Alonso, ktorý zrejme pozabudol, že zimné testy sa v tomto roku uskutočnia v Bahrajne.

Súvisiace články

Diskusia