logo F1online.sk

McLaren dnes začína testovať, v Silverstone preverí hlavne pohonnú jednotku

McLaren, ilustračné
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala16. 2. 2021

Hoci včera McLaren predstavoval nový monopost zo svojho technologického centra, McLaren MCL35M v ňom fyzicky chýbal. Bol už totižto na ceste na Silverstone, kde ho chcú inžinieri čím skôr preveriť. V utorok tak využijú prvý filmovací deň.

Keďže McLaren cez zimu menil dodávateľa pohonných jednotiek, bude dôležité čím skôr odjazdiť čo najviac kilometrov a odhaliť prípadné problémy, ktoré by mohli nastať pri integrácii agregátu Mercedes do monopostu. Na to skvele poslúži filmovací deň, počas ktorého je možné odjazdiť najviac sto kilometrov na nesúťažných pneumatikách.

Očakáva sa, že McLaren tento týždeň využije rovno oba filmovacie dni, čím zdvojnásobí počet odjazdených kilometrov. Do predsezónnych testov bude mať ešte necelý mesiac na odstraňovanie nedostatkov, veď prísť čo i len o jeden deň na predsezónnych testoch bude drahé, keďže budú trvať spolu len tri dni.

Mercedes pred pár dňami navyše mierne postrašil svojich fanúšikov slovami, že na pohonnej jednotke sa objavilo viacero problémov, ktoré bude treba vyriešiť. Šéf motorového oddelenia Mercedesu Hywel Thomas ubezpečil, že už sa pracuje na ich náprave a na prvej veľkej cene by malo byť všetko v absolútnom poriadku.

Avšak, v McLarene si už pohonné jednotky prevzali a sami si ich aj otestovali. Podľa Jamesa Keya šlo o “nejaké testy s reálnym motorom na dynamometroch, pričom všetko prebehlo absolútne bez problémov”.

“U nás to bežalo v poriadku, ale boli to v prvom rade testy systémov. Mercedes vám azda zodpovie túto otázku o problémoch viac do detailov, ale my sme žiadne nemali,” dodal technický šéf McLarenu.