logo F1online.sk

Dohodnuté: Red Bull bude od roku 2022 prevádzkovať motory Hondy

Honda, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 2. 2021

Zdá sa, akoby Red Bull a Honda čakali už len na oficiálne schválenie zmrazenia pohonných jednotiek. Len dva pracovné dni po ňom totižto Red Bull oznamuje, že našli spoločnú reč a od budúcej sezóny Red Bull preberie motory Hondy do svojich rúk.

Japonské pohonné jednotky tak bude Red Bull nasadzovať v oboch svojich tímoch aj počas sezón 2022 až 2024, po ktorých by mali vojsť do platnosti nové motorové pravidlá. Ako už Helmut Marko nedávno prezradil, motory bude prevádzkovať nová spoločnosť s názvom Red Bull Powertrains, a to priamo z priestorov v Milton Keynes.

“S Hondou už nejakú dobu rokujeme o tejto téme a po rozhodnutí FIA zmraziť vývoj pohonných jednotiek od roku 2022 sme konečne dospeli k dohode o pokračovaní používania motorov Hondy,” reční Helmut Marko, športový poradca Red Bullu. “Ďakujeme Honde za ich spoluprácu v tomto smere a za to, že prispela k tomu, aby tímy Red Bull Racing a Scuderia AlphaTauri mohli pokračovať s konkurencieschopnými motormi.”

“Založenie spoločnosti Red Bull Powertrains je odvážny krok Red Bullu, ale dospeli sme k nemu po dôkladnom zvážení. Uvedomujeme si ten obrovský záväzok, ktorý to predstavuje, a veríme, že vytvorenie novej spoločnosti je pre oba naše tímy najkonkurencieschopnejšie riešenie,” konštatuje Marko.

2018 Honda RA618H

Šéf tímu Christian Horner hovorí o “významnom kroku” pre Red Bull vo Formule 1. “Pochopiteľne, boli sme sklamaní, keď sa Honda rozhodla odísť z tohto športu. Naše partnerstvo totižto už od začiatku slávilo úspech. Sme však vďační za to, že sme dali dokopy túto novú dohodu.”

“Honda do hybridnej technológie investovala značné zdroje, aby zabezpečila konkurencieschopnosť oboch tímov. Teraz sa púšťame do presťahovania oddelenia pohonných jednotiek do našej továrne. Zatiaľ sa plne koncentrujeme na to, aby sme získali čo najlepšie výsledky s Hondou v jej poslednej sezóne v pozícii nášho oficiálneho dodávateľa motorov,” doplnil naznačujúc, že nová pohonná jednotka dostane i nové meno.

Súvisiace články