logo F1online.sk

O preteky majú záujem aj v Afrike, hovorí Domenicali

Štartové svetlá
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala11. 2. 2021

Formula 1 preteká na všetkých svetadieloch s výnimkou Afriky — a, samozrejme, Antarktídy. Na čiernom kontinente sa neobjavila od roku 1993, no podľa Stefana Domenicaliho nie je vylúčené, že by sa to čoskoro mohlo zmeniť. Miestni organizátori prejavili záujem o usporiadanie pretekov F1.

Poslednú Veľkú cenu Južnej Afriky vyhral v roku 1993 Alain Prost. Na okruhu Kyalami odvtedy červené svetlá nezhasli, aby odštartovali ďalšie podujatie kráľovnej motoršportu. Teraz sa Warren Scheckter, syn majstra sveta z roku 1979 Jodyho Schecktera, snaží prinavrátiť Afriku na mapu Formuly 1.

Nie je však sám, v hre má byť podľa Stefana Domenicaliho aj veľká cena niekde v severnej Afrike, čo by naznačovalo možné podujatie v Marrákeši, ktorý už hostil preteky Formuly E.

“Môžem vám prezradiť, že v niektorých oblastiach vidieť záujem, v podstate ide o severnú Afriku a Južnú Afriku,” povedal výkonný riaditeľ Formuly 1 vo videokonferenčnom hovore s médiami. “Toto je veľmi dôležité; dostať Formulu 1 na nové miesta alebo na historické.”

“Nesmieme zabudnúť na to, že sme prišli o nejaké európske preteky, ktoré teraz prejavujú záujem, aby sme o nich začali opäť uvažovať,” pokračoval.

Pravdou však je, že o Formulu 1 je vo svete veľký záujem a vtesnať do kalendára všetkých určite nebude možné, veď okrem Afriky sa hovorí o druhých pretekoch v USA a do budúcna Formula 1 stále nevylučuje ani Veľkú cenu Vietnamu.

Domenicali si to všetko uvedomuje. “Musíme rozhodnúť, čo sa stane v budúcnosti, ako čo najlepšie vyvážiť kalendár po stránke počtu pretekov, tiež do ktorých oblastí potrebujeme strategicky zainvestovať. To všetko treba zvážiť z pohľadu tímov, vysielacích spoločností, médií, sponzorov. Musíme rozhodnúť, ktorá cesta bude tá správna. Vieme, že 23 pretekov je na hornej hranici toho, čo dnes môžeme robiť.”

“Určite však môžete povedať, že ak máte dobrý produkt, ktorý má vysokú hodnotu, tak môžete z neho spraviť rovnaký biznis aj bez toho, aby ste mali prehnane veľa pretekov. To by mohol byť jeden z prístupov. Ak dokážete prijať správne rozhodnutia, myslím si, že to bude správna cesta. Nepodarí sa to hneď, ale taký máme cieľ,” doplnil.