logo F1online.sk

Alfa Romeo: V marci sa rozhodneme, či má zmysel pokračovať vo vývoji

Alfa Romeo – ilustračné
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Milan Kubala
Milan Kubala4. 2. 2021

Tímy Formuly 1 sa tento rok musia rozhodnúť, koľko času a peňazí investujú do vývoja tohtoročného auta a koľko presunú do toho budúcoročného. V Alfe Romeo sa zatiaľ pohybujú medzi dvoma extrémami, pričom konečnú cestu — či vyvíjať len nový monopost, alebo vylepšovať i ten tohtoročný — si chcú vybrať začiatkom marca.

Investovať všetko do nového auta sa môže vyplatiť. Hoci ročník 2021 by mohol byť utrpením, o to lepšie výsledky by mohli prísť o rok, keď vojdú do platnosti nové pravidlá. Šancu prekvapiť majú i menšie celky, keďže sa všetky musia vojsť do nového rozpočtového stropu.

“Plán je už na papieri, na aute pre rok 2022 sme začali pracovať skoro v januári,” vysvetľuje šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur pre gpfans.com. “Ďalších pár týždňov budeme pracovať na rokoch 2021 a 2022 zároveň, až potom sa preorientujeme na rok 2022.”

Dôležité bude nájsť ten správny okamih. Predsa len platí, že aj tento rok sa budú vyplácať peniaze za umiestnenie v šampionáte. “Teraz vyvstáva otázka, ako na tom budeme na začiatku marca? Potom uvidíme, či má zmysel investovať a vyvíjať, pretože musíme brať do úvahy aj rozdiely v príjmoch medzi jednotlivými pozíciami v šampionáte — tie sú tento rok obrovské.”

“Môže to byť dôležité, ale je jasné, že pri tomto úplne novom projekte dáva zmysel sa doňho pustiť čo najskôr. Pri práci na novom projekte je vývojová krivka poriadne strmá. Ak ju stihnete, môžete získať obrovské množstvo bodov,” pokračuje 52-ročný Francúz.

Alfa Romeo si tak bude chcieť počkať na predsezónne testy, ktoré sa uskutočnia v Bahrajne 12. až 14. marca. Nemá zmysel niečo predpovedať pred týmto termínom, a niekedy ani po ňom.

“Áno, to určite, na konci prvého mesiaca uvidíme, či na rok 2022 investujeme 80 percent zdrojov alebo 70. Je to o kompromise, ale rozdiel nebude obrovský. Na konci jednej éry, kde sme aj teraz, je ťažšie a ťažšie robiť pokroky. Myslím si preto, že sa dosť skoro prepneme na rok 2022,” dovysvetlil Vasseur.

Súvisiace články