logo F1online.sk

Mercedes predstaví svoj monopost na začiatku marca

Valtteri Bottas, autá Mercedesu
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 2. 2021

Úradujúci majstri sveta zverejnili svoje predsezónne plány. Strieborné šípy chcú nový monopost, ktorý dostal meno W12, ukázať svetu v utorok 2. marca.

Nové auto, ktorého celý názov znie Mercedes-AMG F1 W12 E Performance a ktoré by si malo zachovať čierne lakovanie, spoznáme — kvôli pandémii — len na virtuálnom predstavení prostredníctvom internetového prenosu.

Mercedes tak odštartuje sezónu 2021, v ktorej môže Lewisovi Hamiltonovi pomôcť získať historický ôsmy titul majstra sveta a k nemu pridať aj ôsmy konštruktérsky triumf v rade. To všetko za predpokladu, že sa britský šampión s Mercedesom dohodne na novej zmluve.

Toto Wolff sľubuje, že k jej podpísaniu dôjde najneskôr pred začiatkom predsezónnych testov, čo by mohlo viesť ku kurióznej situácii; Lewis Hamilton by monopost predstavoval ako pilot bez zmluvy.

A kým manažment rokuje s Lewisom Hamiltonom, technici pokračujú v prípravách. Tie podľa pôvodných plánov nemali byť veľmi vyčerpávajúce, ale keďže sa FIA v lete rozhodla upraviť pravidlá pre rok 2021, technici sa zapotili.

“Cez zimu sme sa ocitli v tejto veľmi, veľmi zvláštnej pozícii, keď sme neboli pod tradičným tlakom na vývoj nového šasi, pretože mnoho aspektov monopostu W11 — nášho auta pre rok 2020 — jednoducho zdedil jeho nástupca W12,” konštatuje James Allison vo videu Mercedesu.

“Prebieha tak u nás nezvyčajný, ale intenzívny vývoj nového auta. Hovorím, že je intenzívny, hoci sa niektoré časti monopostu zachovávajú, pretože výzva stihnúť všetko na nový ročník je rovnako veľká ako obyčajne. Veľa sa toho zmenilo. Nenechajte sa obalamutiť nikým, kto by vám chcel nahovoriť, že tento rok budeme mať rovnakú techniku ako vlani.”

Allison preto pokračuje: “Ako vždy v tomto čase sme plní úzkosti a vzrušenia z toho, kedy zistíme, či naša investícia, ktorú sme vložili do nového auta, sa nám vráti v podobe monopostu, ktorý bude schopný bojovať na čele.”

Mercedes je tretím tímom, ktorý zverejnil dátum predstavenia nového auta. Ako prvý zatiaľ monopost predstaví McLaren 15. februára vo Wokingu, pričom nasledovať ho bude Alfa Romeo 22. februára vo Varšave.

Súvisiace články