logo F1online.skF1online.sk

Hamilton vidí podobnosť so Sennom: Aj on stál proti systému

Imola, Emilia Romagna, Taliansko, Pamätník Ayrtona Sennu
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 2. 2021

Azda najväčším vzorom Lewisa Hamiltona je brazílska legenda Formuly 1 Ayrton Senna. Hamilton však Sennu neobdivuje len pre jeho úspechy na trati, ale aj za jeho boj proti nepriazni osudu. Britský pretekár má pocit, že v tomto sú si so Sennom podobní.

Ayrton Senna začal na dnes už sedemnásobného majstra sveta vplývať už v mladosti, a to “spôsobom, akým jazdil, farbami jeho prilby, vášňou, s ktorou hovoril, jeho víťazstvami,” prezradil Lewis Hamilton pre La Gazzetta dello Sport. Dnes ich však spája ešte čosi viac, pokračuje: “Aj on stál sám proti systému, ktorý ku nemu nebol vždy prívetivý. Je to niečo, čo som aj ja počas mojej kariéry zažil, hoci z iných dôvodov.”

“No povedal som si: Chcem sa stať pilotom Formuly 1, presne takým, akým je aj on, a dostať sa do Formuly 1. Páčili sa mi autá a vnímal som to ako jednu z najkrajších prác na svete.” Hamilton presne to aj urobil, vďaka svojej rodine i pomoci Rona Dennisa a McLarenu sa z neho napokon stal majster sveta.

V počte titulov sa Sennovi vyrovnal už v roku 2015, v počte pole positions o dva roky neskôr, keď mu Sennova rodina dokonca darovala originálnu prilbu jeho veľkého vzoru.

Tento rok má Hamilton na dosah ďalší obrovský triumf; ako prvý v histórii sa môže stať osemnásobným majstrom sveta. “Získať ôsmy titul majstra sveta by bola obrovská vec. To číslo ani neviem poňať, ale presne na to koncentrujem všetky moje sily.”

Nič však neberie za samozrejmosť: “Očakávam náročný rok, to vás môžem ubezpečiť. Red Bull v roku 2020 ukázal, že je veľmi silný,” vyhlásil. Red Bull skutočne uzavrel sezónu 2020 veľmi dobre, Max Verstappen dokonca vyhral.

Začalo sa však špekulovať, že Mercedes aj tak v Abú Zabí nešiel naplno a pred poslednými pretekmi znížil výkon na pohonnej jednotke. “Od našich motorov vždy požadujeme maximum — oni boli proste rýchlejší,” kontruje Brit. “Preto musíme pokračovať v tvrdej práci, mám však vedľa seba skupinu skvelých ľudí.”

V roku 2021 pravdepodobne bude pokračovať Hamiltonova nadvláda, s ňou jeho boj proti diskriminácii a rasizmu, nuž a Mercedes bude i naďalej pretekať s čiernym monopostom. Nebude to všetko však Hamiltona rozptyľovať? Vlani si takéto rozptýlenie mohol dovoliť, veď mal o tri triedy lepšie auto než všetci ostatní, no teraz sa v Red Bulle dušujú, že si to so striebornými šípmi rozdajú.

Hamilton tvrdí, že ho to nerozptyľuje, práve naopak. Jeho výkonom to pomáha. “Keď som videl, ako v USA zabili Georga Floyda, pripomenulo mi to, že som aj ja v minulosti zažil kus násilia, hoci iného druhu. Pre mňa to však bolo palivo, vybičovalo to moje výkony.”

“Dal som všetko do toho, aby som vyhral. Tvrdo pracujem na tom, aby som pomohol spravodlivosti v boji proti sociálnej diskriminácii. Koncentroval som sa na tieto problémy, snažil sa, aby v očiach verejnosti vynikli. To mi dodalo viac sily, popohnalo ma to, keď som pretekal na trati. Nebolo to len o víťazení a zbieraní ďalších triumfov, malo to vyšší zmysel,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia