logo F1online.sk

Ocon: Cyril vie zakaždým dobre poradiť

Esteban Ocon
© Renault
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2021

Esteban Ocon má za sebou neľahký návrat do Formuly 1. Najmä v druhej polovici sezóny však dokázal výkony zlepšiť a svoje snaženie korunoval ziskom pódia na Veľkej cene Sachíru. Síce interný súboj s Danielom Ricciardom prehral, no aj tak dokázal presvedčiť formulovú verejnosť o tom, že si svoje miesto zaslúži.

Po roku bez pretekárskej sedačky čakala Estebana Ocona priam herkulovská úloha, vyrovnať Daniela Ricciarda v zlepšujúcom sa Renaulte. Pre Austrálčana to navyše bol druhý rok v tomto tíme. Nie je teda veľkým prekvapením, že Ocona zo začiatku roka zadupával do zeme, vďaka čomu sa vyrojili veľmi nepríjemné špekulácie o predčasnom Francúzovom odchode.

„Necítil som tlak alebo nutnosť zapísať nejaký neuveriteľný výsledok alebo niečo podobné,“ povedal Esteban Ocon. „Bavil som sa s Cyrilom pred pretekmi v Sachíre, vždy ma podporoval a bol veľmi pozitívny. Zakaždým mi vie dobre poradiť a to od svojho šéfa pred nastúpením do auta chcete. Dodá vám to pokoj a sebaistotu.“

„Takže som necítil tlak. Teraz je už dúfam jasné, že tím sa na mňa môže spoľahnúť aj v ťažkých momentoch.“

Francúzsky pretekár podpísal pred sezónou s Renaultom dvojročnú zmluvu. Doteraz bol zvyknutý čeliť tlaku ročného kontraktu, ktorý núti jazdca neustále sa obzerať cez rameno. Výhody dlhodobého záväzku si pochvaľoval napríklad aj Carlos Sainz. Ocon jeho slová podčiarkuje.

„Istota ohľadne vlastnej budúcnosti pre mňa bola veľmi dôležitá. Byť vyrovnaný a vedieť, že s tímom, za ktorý jazdím, môžem niečo vybudovať. Nie je dobré, ak máte len limitované množstvo času. Nemáte dosť priestoru napredovať a pracovať s ľuďmi okolo vás správne,“ hovorí Ocon.

„Už sme videli, že nie je jednoduché zmeniť tím. Okrem toho som rok vôbec nepretekal. Musel som preto znovu nájsť stratenú rýchlosť a ešte sa k tomu naučiť pracovať s novým tímom.“

Na výhody dvojročného kontraktu sa spolieha i Estebanov šéf, Cyril Abiteboul. Ten ako náhradu za Daniela Ricciarda priviedol dvojnásobného šampióna Fernanda Alonsa. Je teda vidieť, že Ocon má v kariére šťastie na kvalitných tímových kolegov.

„Už sme mohli vidieť pri Danielovi, aká je výhoda dvojročného kontraktu oproti ročnému. Verím, že Esteban si prenesie momentum zo svojho posledného pódia a posilní ho to do budúceho roka,“ povedal šéf Renaultu Cyril Abiteboul.