logo F1online.sk

Allison: Piloti nedokázali systém DAS využiť naplno

James Allison
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 1. 2021

Bol to v Barcelone veru poriadny povyk, keď piloti Mercedesu na predsezónnych testoch používali volant nielen na zatáčanie doľava a doprava, ale ho i zvláštnym spôsobom priťahujú k sebe a potom zasúvajú. Tak uzrel svetlo sveta systém DAS, ktorého úlohou bolo v priebehu samotnej jazdy meniť zbiehavosť kolies. FIA systém uznala ako legálny, no od roku 2021 ho zakázala. DAS tak prežil krátku, no zato intenzívnu životnú púť.

Nasadil ho teda napokon len Mercedes. Postupne ukázal svoje výhody, no sprevádzali ho i pochyby, podľa mnohých totiž zas až takú veľkú výhodu neprináša. Tím šampiónov však demonštroval jeho silu, napríklad v chladnom počasí na Nürburgringu.

„Urobil všetko, čo sme dúfali, že ten systém urobí,“ povedal v rozhovore pre Auto Motor und Sport technický riaditeľ Mercedesu, James Allison. „Teoreticky sme mali v pláne ho využívať viac, a to tak, že jazdec bude optimalizovať nastavenie od zákruty k zákrute s novými či starými pneumatikami.“

Napokon to však bolo zložitejšie, dôvodom boli samotní piloti. Ako sa ukázalo, pohyb volantom v tejto ose, nebol pre jazdcov ani zďaleka taký prirodzený, ako zatáčanie doľava či doprava. Lewis Hamilton i Valtteri Bottas by potrebovali oveľa viac času, aby si naňho mohli zvyknúť a využívať jeho celý potenciál. To sa však kvôli zmene pravidiel nestane a tento systém už v budúcnosti neuvidíme.

„Mnoho úkonov pri zatáčaní by vďaka tomu bolo zbytočných. No žiaľ, ako sa ukázalo, pre jazdcov nebolo vôbec jednoduché tento systém využívať. Nebolo to také prirodzené, ako zatáčať doľava a doprava,“ hovorí Allison.

„Mať normálnu sezónu, viac testov a väčší priestor na vývoj, dokázali by sme ho zdokonaliť, keďže jazdci by si naň mohli lepšie zvyknúť. Avšak beztak nám to pomohlo udržať predné pneumatiky zahriate počas zahrievacích kôl či pri reštartoch.“

„Trochu škoda, že sme nedokázali pochopiť úplne všetko. Chápeme však, že by to bolo nákladné a neprinesie to až takú výhodu, keby sme prinútili všetkých takýto systém vyvinúť,“ dodal Allison.

Súvisiace články