logo F1online.sk

Kvjat sa cíti v tíme opomenutý: Stále mi nepovedali, čo ďalej

Daniil Kvjat
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 12. 2020

Daniil Kvjat sa v sobotu zaskvel vynikajúcim kvalifikačným kolom, ktoré ho vytiahlo až na siedme miesto. Pekne šiel aj v pretekoch, no dobre vie, že už mu to nie je nič platné. O sebe hovorí ako o “voľnom pilotovi”, hoci to ešte nemá oficiálne potvrdené. Má pocit, že Red Bull naňho zabudol.

O tom, že Juki Cunoda nahradí skúseného Kvjata v AlphaTauri, nepochybuje po Japoncovom zisku tretieho miesta v seriáli F2 a superlicencie azda nikto. AlphaTauri, resp. Red Bull aj napriek tomu s potvrdením mladíka v tíme váha. Helmut Marko v nedeľu skonštatoval, že tento akt by mal prísť v stredu. Prečo toľké vyčkávanie, nevedeno.

Kvjat zatiaľ dúfa, že za sebou nemá posledné preteky vo Formule 1. Chcel by sa vrátiť zároveň s novými pravidlami. “Pokúsim sa vrátiť, pretože mám rád, keď som v dobrej atmosfére, so správnymi ľuďmi okolo mňa a ja v správnom aute,” rečnil Kvjat pre Autosport. “Viem byť extrémne konkurencieschopný, stále mám pocit, že mám čo ponúknuť. Som vďačný za všetko, za všetky tieto roky.”

“Bolo to skvelé, tieto dva roky v tíme boli super etapa. Bolo to fantastické, sú úžasní,” chválil tím 26-ročný rodák z Ufy. “Je ale škoda, že stále neviem povedať, či tu v budúcom roku budem alebo nie. Je to trochu smiešne, bavím sa tu s vami a oni mi stále nedali oficiálne správy.”

Daniil Kvjat, jeho odchody a návraty z a do Red Bullu či jeho juniorského tímu sú už súčasťou formulového folklóru. Možno aj preto Kvjat nechce dnešné preteky označiť sa naozaj posledné v rodine červených býkov.

“Nikdy nehovor nikdy. Život nás učí, aby sme nikdy nehovorili nikdy, a to pri ničom. Ale je pravda, že už dosť dlho to medzi nami chladlo. Mal som zmluvu na dve sezóny. Taká bola dohoda. To ostatné sú už otázky na Helmuta,” odkázal pilot, ktorý v Toro Rosso začínal v roku 2014.

Následne sa dostal do Red Bullu, no kvôli nespokojnosti vedenia s jeho výkonmi bol na začiatku sezóny 2016 preradený späť do Toro Rosso. Red Bull ho pred koncom sezóny 2017 zo svojho programu dokonca úplne vylúčil, aby sa na zvyšné dva roky zas vrátil do Toro Rosso, resp. AlphaTauri.

Inokedy však Red Bull neváhal a Kvjatovi oznámil novinky hoci aj zo dňa na deň. Keď sa však rozhodnutie o nasledujúcom ročníku naťahuje až do neskorej jesene či na začiatok zimy, jazdcom to začne robiť problémy. V tom čase sú už totižto takmer všetky sedačky v šampionátoch pre nasledujúci rok obsadené.

Z tohto pohľadu to Kvjatovi tento rok asi až tak neprekáža, keďže uvažuje aj o tom, že si dá pauzu. “Som otvorený rôznym nápadom, teraz ničomu nepoviem nie. V budúcom roku by som si ale po pretekárskej stránke asi dal voľno. Ale uvidíme.”

“Ak sa objaví niečo extrémne atraktívne, určite popremýšľam o tom, že by som povedal áno. V opačnom prípade sa koncentrujem na to, aby som sa do Formuly 1 vrátil v roku 2022,” ubezpečil Rus.

Súvisiace články