logo F1online.sk

Zehnder o Leclercovi: Trochu Schumacher, trochu Räikkönen

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala6. 6. 2020

Poslední piloti, ktorí sa radovali z majstrovského titulu vo Ferrari, sú stále Kimi Räikkönen a Michael Schumacher. V Maranelle však začína úradovať ďalší fenomenálny talent, Charles Leclerc, podľa tímového manažéra Sauberu obrovský kandidát na zisk titulov s Ferrari.

Leclerc oplýva nesporným talentom a rýchlosťou, veď už vo svojich druhých pretekoch pod hlavičkou Ferrari mohol vyhrať. Hoci ho vtedy zradila technika, Monačan stihol pred koncom sezóny zvíťaziť hneď dvakrát.

Do Ferrari sa dostal po ročnom pôsobení v Sauberi, kde si ho dobre prehliadol aj tímový manažér Beat Zehnder. “Bola to veľmi dobrá sezóna. Pracovať s mladým chlapcom bolo veľmi zaujímavé,” zhodnotil pre Autosport pri príležitosti rozhovorov k 50. výročiu Sauberu v motoršporte.

“Predtým sme už niečo také zažili, ale teraz to bolo prvýkrát po dlhom čase, čo prišiel nejaký nováčik.” Ukázalo sa, že nejde len o hocijakého nováčika: “Prišiel veľmi výnimočný pilot s výnimočným prístupom.”

“Ešte nikdy som nevidel pilota, akým je Charles. Mali sme vtedy veľa práce a prežívali sme ťažké časy, ale pracovať s ním bolo akoby za odmenu. Ja som vždy hovoril, že z môjho pohľadu má rýchlosť Kimiho Räikkönena, no svojím prístupom k práci je zas ako Michael Schumacher,” pochválil Leclerca Zehnder, pod ktorého vedením začínali svoju kariéru aj Räikkönen so Schumacherom. Räikkönen ako pilot Sauberu v roku 2001 a Schumacher ešte pred jeho vstupom do F1.

“Dajte mu dobré auto a on sa určite stane majstrom sveta,” doložil ku Leclercovi.

Leclercov talent bol evidentný priam okamžite. Skúseného Ericssona v rovnakom monoposte zrušil v Pohári jazdcov v pomere 39:9 a v kvalifikáciách dal švédskemu pretekárovi tiež riadne zabrať; v prvých dvoch veľkých cenách síce ešte mal Ericsson navrch, no na nasledujúcich devätnástich podujatiach až sedemnásť kvalifikácii vyhral Leclerc.

Ericsson hneď vedel, že v druhej garáži nie je žiaden výletník. “Okamžite som vytušil, že tento chlapec je výnimočný, má výnimočný talent. Vedel som, že keď príde do Ferrari a postaví sa Vettelovi, tak bude konkurencieschopný. Možno som ani nečakal, že bude až taký dobrý, ako sa ukázalo.”

Súvisiace články