logo F1online.sk

Brawn: Nech už príde do Williamsu ktokoľvek, musí zistiť, čo sa tam deje

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2020

Minulotýždňové vyhlásenie Williamsu o predaji zmobilizovalo tie najvyššie kruhy Formuly 1 k tomu, aby svojou trochou prispeli k záchrane tradičnej stajne. Bernie Ecclestone vraj začal hľadať nového kupca, Toto Wolff si už vo štvrtok obstaral päťpercentný podiel a podľa Rossa Brawna sa podarilo nájsť viacerých potenciálnych investorov. Nič však Williamsu neprospeje viac než zmena smeru, myslí si Brawn.

“Je to tím s fantastickou históriou a mám pre nich slabosť,” priznal Ross Brawn, ktorý na začiatku kariéry pôsobil v tíme Franka Williamsa, pre motorsport.com. “Realita Formuly 1 je ale dosť drsná, na trati ste hodnotení každé dva víkendy, počas najbližších pár mesiacov to bude dokonca každý týždeň. Nemáte sa kam skryť. Ak skončíte poslední — a oni na takých pozíciách po minulé roky končievali —, tak sa dostavia aj dôsledky. Žiaľ, ich si to práve dobehlo.”

“Nech tam už príde ktokoľvek, musí sa pozrieť na kľúčové dôvody, kvôli ktorým neboli schopní podávať dobré výkony. Možno sú to financie, štruktúra ich tímu, prístup, ktorý si zvolili — to ja neviem. Ale treba to zistiť. Možno ide skutočne len o financie a s väčšou podporou by vedeli byť konkurencieschopní. Potrebujú, aby k nim niekto prišiel a zistil, čo sa tam deje,” dôrazne vyhlásil Brawn.

Prípadný nový investor bude mať reštrukturalizovanie tímu o čosi zjednodušené, keďže budúci rok budeme vidieť do značnej miery identické monoposty ako tento rok. Zmeniť celé fungovanie tímu by bolo náročnejšie, keby sa tento proces začal uprostred vývojového cyklu monopostu.

Brawn je preto rád, že došlo k zmrazeniu vývoja. “Keby sme neprijali niektoré opatrenia, robilo by mi to väčšie starosti. Teraz je situácia stabilná, no Williams sa s ňou bude musieť popasovať. Viem, že sa o Williams zaujímajú aj nejakí seriózni ľudia, čo len poukazuje na to, že majú za sebou pomerne slušný model, keď stojí za zváženie.”

Okrem Williamsu hľadá finančné zdroje aj McLaren, ďalšie slávne meno, ktoré sa hrubou čiarou zapísalo do histórie športu. Brawn uznáva, že to na Formulu 1 nevrhá dobré svetlo, no jedným dychom dodáva, že aj McLaren si za situáciu, v ktorej sa ocitol, môže sám.

“Nevrhá to dobré svetlo,” pripustil Brawn, “ale my sme robili, čo sme mohli. Oni sa musia vrátiť na správnu cestu. Oba spomenuté tímy podávali slabé výkony. Ak by McLaren získaval tituly a bol by v takej kondícii, v akej je teraz, tak by ste mohli povedať, že niečo nie je s Formulou 1 v poriadku. V skutočnosti to však bolo tak, že McLaren bol posledné roky dosť slabý. Ako som už povedal, Formula 1 je v tomto smere drsná.”

“Nik vám nedá nič zadarmo. Ak podávate také výkony niekoľko rokov za sebou, následky si vás nájdu, stratíte sponzorov, prídete o odmeny zo šampionátu — je to špirála. Ak by práve odchádzali veľké stajne, bolo by sa treba zamyslieť nad tým, čo je zle. Bavíme sa však o tímoch, ktoré už niekoľko rokov výkonnostne strácajú,” doplnil.

Súvisiace články