logo F1online.sk

Pre pozitívny test mechanika môže pilot vynechať časť víkendu

Mechanici Red Bullu
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2020

Formula 1 v spolupráci s lekármi vypracovala podrobný bezpečnostný plán pre prvé podujatia ročníka. Majú zabezpečiť, že pozitívny test jedného človeka v padoku neochromí celú veľkú cenu, no jednotlivcov sa dotknúť stále môže. Jazdci v tomto smere nebudú žiadnou výnimkou a môže sa im stať, že namiesto jazdenia na trati budú mimo garáže čakať na výsledky testov.

Vzorky budú ľuďom odoberané priamo na okruhu, pričom hneď v jeho areáli bude aj laboratórium, ktoré ich bude vyhodnocovať. Každému tímu bude tiež pridelená skupina lekárov. Tí budú na všetko dohliadať.

Kľúčové však bude celý padok rozdeliť na “rodiny” a v čo najväčšej možnej miere eliminovať ich vzájomný kontakt. “Ak sa objaví pozitívny prípad, tak ho budeme vedieť izolovať spolu s ľuďmi, s ktorými bol v kontakte, a to veľmi rýchlo,” vysvetľuje Ross Brawn pre BBC.

Jednotlivé skupiny budú čo najmenšie, dokonca menšie ako jeden tím. “Pre skupinu mechanikov, ktorí pracujú na aute, bude veľmi ťažké dodržiavať medzi sebou odstupy, aj keď budú mať na sebe ochranné prostriedky. Nevidím však dôvod, prečo by jedna skupina mechanikov mala byť zaradená do rovnakej rodiny ako mechanici pracujúci na druhom aute.”

“Ak sa v jednej z týchto skupín ukáže niečí test ako pozitívny, bude treba izolovať danú skupinu až do času, kým nebudú otestovaní všetci. Kým si nebudeme istí tým, že sa vírus nerozšíril, tak ich budeme izolovať. Zvyšok tímu tak bude môcť pracovať ďalej,” podotýka.

Ako by to ovplyvnilo pilota, ktorého mechanik by sa nakazil? Znamenalo by to preňho, že by nemohol nastúpiť do auta až kým by sa nepotvrdilo, že vírus nemá? “Áno, znamenalo by to presne to,” potvrdil Brawn.

Je pravdepodobné, že pilot by za takých okolností vynechal časť niektorého z tréningov či celý tréning, v najhoršom prípade azda aj kvalifikáciu. Pretekov by sa žiadne obmedzenie dotknúť nemalo, pretože po skončení kvalifikácie platia pravidlá parc fermé. Jazdec sa navyše pred začiatkom nedeľňajšieho programu s mechanikmi nemusí fyzicky stretnúť, nuž a na štartovom rošte sa objavia len tí, ktorí budú mať negatívny test.

Súvisiace články