logo F1online.sk

Gasly čaká napätú kvalifikáciu plnú sťažností

Pierre Gasly
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 12. 2020

Vonkajší okruh Sachíru je v tejto sezóne suverénne najkratšou traťou v kalendári. Očakávame, že padne historický rekord Nikiho Laudu za najrýchlejšie kolo Formuly 1 z pohľadu dosiahnutého času. Čím je však kolo kratšie, tým budú problémy s premávkou väčšie, avizuje Pierre Gasly.

O tom, ako katastrofálne môže dopadnúť kvalifikácia na trati, na ktorej prevažujú rovinky, sme sa presvedčili vlani v Monze. Všetci vyčkávali na poslednú chvíľu a snažili sa skryť za iného pilota, aby nakoniec nestihli preťať ani cieľovú čiaru v časovom limite.

Keď k tomu prirátame kratučké kolo, o problémy budeme mať postarané. Hlavne v Q1, avizuje Pierre Gasly: “Myslím si, že v televízii budete počuť plno sťažností. Je to jednoduché; jedno kolo má 54 alebo 55 sekúnd, na trati je 20 áut. Každý z chlapcov chce mať päťsekundový odstup, aby mal čisté kolo. To proste nevychádza.”

“Nemyslím si teda, že všetci budeme spokojní. Všetci však budú mať rovnaké podmienky. Budeme musieť nájsť ten najlepší kompromis, aby sme z tejto unikátnej trate, konfigurácie a podmienok vyťažili maximum,” vysvetľuje francúzsky pretekár.

Za blokovanie pilotov v kvalifikácii zvyknú padať tresty. Tento víkend zrejme budú mať komisári plné ruky práce, pretože Michael Masi, riaditeľ pretekov, nechce v tomto smere žiadne ústupky v pravidlách.

“Myslím si, že v tréningoch zvolíme benevolentnejší prístup, pretože je to tréning,” hovorí Michael Masi. “Ale počas kvalifikácie budeme štandardne vyšetrovať blokovanie. Nemyslím si, že by toto kratšie kolo malo nejako negovať povinnosť niekoho nezablokovať.”

“Určite to bude hektické. Z pohľadu počtu kôl nás čaká jedna z najdlhších veľkých cien, aké sme kedy videli. Budú to také rýchle výbušné kolá. Simulácie predpovedajú časy na úrovni 53 až 55 sekúnd. Bude to intenzívne.”

“A zároveň to bude veľká výzva zmanažovať, bude to niečo iné. Už som sa bavil s niektorými tímami a majú na to presne rovnaký pohľad,” zhrnul Masi.

Súvisiace články