logo F1online.sk

Todt trval na tom, aby Grosjean okamžite zavolal manželke

Jean Todt navštívil Romaina Grosjeana v nemocnici
© Twitter/Pius Gassó
Milan Kubala
Milan Kubala2. 12. 2020

Ani si nevieme predstaviť, čo musela prežívať Marion Grosjeanová počas prvého kola Veľkej ceny Bahrajnu, keď takmer prišiel o život jej manžel. Jean Todt na ňu neustále myslel a hneď po Grosjeanovom príchode do lekárskeho centra zabezpečil, aby sa dvojica telefonicky spojila.

Hoci zábery, ktoré nám ponúkla réžia priameho prenosu, naznačovali, že Grosjean bude v poriadku, Todt chcel, aby sa o tom Marion okamžite sama presvedčila. “Hneď som sa šiel naňho pozrieť, keď prišiel do lekárskeho centra. Chcel som jedinú vec; aby sa porozprával s jeho manželkou, nech počuje jeho hlas. To bolo dôležité,” povedal pre motorsport.com.

Jean Todt ešte pred pretekmi ďakoval všetkým ľuďom, ktorí tento rok pomohli rozbehnúť šampionát F1 a VC Bahrajnu. Po veľkej cene ďakoval maršálom, lekárom, hasičom a ďalším, ktorí Grosjeanovi pri nehode pomáhali, s ešte väčšou radosťou. A bol nesmierne rád za to, že boj o zavedenie svätožiary nevzdal.

Romain Grosjean, mimochodom, patril k jej veľkým odporcom. “Keď som ho šiel v tú noc druhýkrát navštíviť do nemocnice, tak som sa ho spýtal: No čo, pozdáva sa ti svätožiara? Včera nebol jediný, kto hovoril o tom, aká bola dôležitá, a kto bol predtým proti nej.”

“Ale to nie je problém. Nejde mi o to, aby som mal pravdu. Ide mi o to, aby som pridal ruku k dielu a prijal správne rozhodnutia,” rýchlo doplnil prezident Medzinárodnej automobilovej federácie.

Dnes už snáď nikto nepochybuje, že svätožiaru vo Formule 1 potrebujeme. Môžeme byť len radi, že sa o tom nepresviedčame v smútočnej čiernej a s výčitkami.

“Ak ste o svojom názore presvedčení, niekedy je dôležité ho brániť, aj keď čelíte odporu,” pokračoval Todt po otázke, či vždy veril v správnosť cesty, ktorú ako prezident FIA vybral. “Môžete sa pozrieť na vyjadrenia spred troch rokov, keď sa rozhodlo, že zavedieme svätožiaru.”

“Aj keď sa objavilo veľa negatívnych reakcií, mimochodom aj od tímov, jazdcov a médií, my sme mali jasno v tom, že ide o zlepšenie. Dá sa pochopiť prudká reakcia po takejto nehode, ale toto nebolo prvýkrát.”

Todt následne pripomenul Veľkú cenu Belgicka 2018, keď ponad Charlesa Leclerca preletel Fernando Alonso. “Pozrite sa na Charlesa Leclerca a jeho nehodu. Videli sme, že bez svätožiary by to dopadlo inak.”

“Ak sa pozriete do minulosti, tak uvidíte, že o niektorých jazdcov by sme neprišli, keby sme už vtedy mali svätožiaru. V ťažkých chvíľach vidíte, ako ľudia reagujú. Ale nie je dôležité robiť to kvôli tomu, aby o tom ľudia hovorili. Je dôležité to robiť preto, že cítite, že je to dobré pre šport, ktorý chránite,” uzavrel 74-ročný Francúz.