logo F1online.sk

V Bahrajne by chceli hostiť predsezónne testy a úvodné podujatie sezóny 2022

Bahrajn, ilustračné
© Twitter/F1
Mirec Somoši
Mirec Somoši2. 4. 2021

Prevádzkovatelia okruhu v Bahrajne majú záujem hostiť predsezónne testy Formuly 1 aj v nasledujúcom roku. Doposiaľ však neprebehli žiadne rokovania s FOM.

Tohtoročné testy boli presunuté z okruhu v Barcelone do Bahrajnu. Stalo sa tak najmä preto, že Veľká cena Austrálie bola odložená a Bahrajn sa tak stal úvodným podujatím súčasnej sezóny. Generálny riaditeľ okruhu v Bahrajne, šejk Isa bin Salman Al-Khalifa v rozhovore pre RaceFans naznačil, že predsezónne testy pred ročníkom 2022 by opäť veľmi rád zorganizoval na okruhu v Bahrajne.

„Pamätám si, že v roku 2014 sme organizovali testy. Tohtoročné testy boli o niečo kratšie, boli to len tri dni. Dúfajme, že v budúcom roku sa tu môžu zorganizovať poriadne testy s novými motormi a monopostami. Hostiť predsezónne testy a aj úvodné preteky, to jednoducho dávalo zmysel, aj v dôsledku toho čo sa stalo s Austráliou, “ povedal spomínaný šejk Al-Khalifa, ktorý narážal na presunutie Veľkej ceny Austrálie na neskorší dátum.

V Bahrajne sa uskutočnili aj dva z troch predsezónnych testov v roku 2014, kedy začínala nová éra hybridných turbo motorov. Úvodné testy sa konali v Jereze, neskôr tímy testovali v Bahrajne. Časť svojej výbavy si tam nechali a odleteli na úvodné podujatie do Austrálie. Tohtoročné preteky v Austrálii sa odložili a mali by sa uskutočniť v novembri. Ak by organizátori tejto veľkej ceny nechceli organizovať druhé podujatie v rozmedzí šiestich mesiacov, úvodné preteky sezóny 2022 by sa mohli zorganizovať v Bahrajne. Al-Khalifa však uviedol, že diskusie s FOM ešte nezačali.

„Ešte to nespomínali, ale je to niečo, čo by sme na trati chceli vidieť. Myslím si, že organizovať predsezónne testy a potom aj úvodné podujatie dáva absolútny zmysel. Neviem, aké iné podujatia Austrália organizuje, ale dopočul som sa, že sa snažia posunúť dátum veľkej ceny o niečo neskôr,“ dodal na záver Al-Khalifa.

Bude veľmi zaujímavé sledovať, ako to nakoniec dopadne. Môžeme však súhlasiť s tým, že tento formát dáva zmysel z viacerých hľadísk a tohtoročné úvodné podujatie v Bahrajne prinieslo množstvo zaujímavých manévrov a kvalitnú šou.