logo F1online.sk

Poslanec obvinil Domenicaliho z arogancie: Protestujúcich v Bahrajne vraj zatkli a jedného mučili

Stefano Domenicali a Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2024

Čo by to bol za deň vo Formule 1, keby sme nehovorili o kontroverziách. Ani Veľká cena Austrálie nebude výnimkou, hoci tento prípad je trochu z iného súdka. Všetci vieme, aká je situácia v našom športe. Na jednej strane si zakladá na hodnotách ako ľudské práva či demokracia, na druhej to robí len do doby, kým to nepoškodí jej finančné záujmy. Najnovšie v tomto smere vyzliekol donaha prezidenta Formuly 1 Stefana Domenicaliho britský poslanec Paul Scriven.

Všetci majú právo protestovať, všetci majú právo na slobodu slova a hlavne všetci spoločne „We Race As One“. Všetko to platí až do okamihu, keď sa to neukáže ako jedna veľká šaráda. Formula 1 na jednej strane hovorí o hodnotách diverzity, inklúzie, ľudských práv a mnohých ďalších princípoch, ale ako poukazuje britský poslanec Snemovne lordov (hornej komory britského parlamentu) Paul Scriven, v praktickom svete to funguje odlišne.

Ten si vo štvrtok v diskusii o tzv. sportswashingu (keď bohaté diktatúry organizujú veľké športové podujatia, aby tým zakryli vlastné zločiny a potláčanie ľudských práv) vzal poriadne na paškál Formulu 1 a hlavne jej prezidenta Stefana Domenicaliho. Scriven sa aktívne zaoberá otázkami ľudských práv v krajinách Perzského zálivu a v debate hovoril aj o nedávno skončených bahrajnských predsezónnych testoch a prvých pretekoch sezóny.

Podľa slov Scrivena boli „zatknutí štyria demonštranti, ktorým sa zároveň vyhrážali a verbálne ich napádali“, po tom, čo zorganizovali protest neďaleko bahrajnského okruhu ešte počas veľkej ceny v roku 2023. Došlo k tomu napriek opakovaným uisteniam Domenicaliho v médiách, podľa ktorého „jednotlivcom by malo byť umožnené protestovať proti nášmu podujatiu a kritizovať ho bez zastrašovania alebo represií”.

Podľa medializovaných informácií boli títo štyria demonštranti „obťažovaní“ úradmi aj v roku 2024, pravdepodobne aby znovu nenarušili priebeh alebo imidž podujatia. V ich domovoch boli vykonané prehliadky, predvolali ich na políciu a jedna osoba bola „mučená a vypočúvaná so zaviazanými očami“, pričom všetko bolo „strategicky načasované tak, aby k tomu došlo v čase predsezónnych testov a veľkej ceny a nebol narušený ich priebeh“.

Scriven pritom zašiel ešte ďalej a Stefana Domenicaliho označil za „arogantného, neprofesionálneho a nedostatočne angažovaného človeka, ktorého vedenie poškodzuje povesť športu, pretože sa odmieta zaoberať otázkami ľudských práv a Formuly 1“.

„Myslí si, že môže len tak dostať 574 miliónov libier za kontrakt od Bahrajnu do roku 2036, vďaka ktorým on a jeho organizácia zbohatnú, pričom nerobí nič so skutočnými problémami, ktoré jeho šport pomáha v Bahrajne zakrývať,“ vyhlásil Scriven. Podľa vlastných slov sa obrátil aj priamo na F1, minulý mesiac vraj dokonca dvakrát, ale Domenicali ho neprijal a naposledy sa stretli ešte v roku 2018. Podľa portálu Motorsport.com však F1 toto obvinenie odmieta a Scrivenovi vraj odpovedala v roku 2023.

Britský portál okrem toho citoval oficiálne stanovisko Formuly 1, ktorý sa mu podarilo získať. „Formula 1 sa už desaťročia usilovne snaží byť pozitívnou silou všade, kde preteká, vrátane ekonomických, sociálnych a kultúrnych zlepšení. Športy ako Formula 1 sú v jedinečnej pozícii, keď môžu prekračovať hranice a komunity, aby zdieľali vášeň a vzrušenie zo skvelého športu a úspechov. Svoje povinnosti v oblasti práv berieme veľmi vážne a pre zmluvné strany a dodávateľov sme stanovili vysoké etické štandardy, ktoré sú zakotvené v kontraktoch. Ich dodržiavaniu venujeme veľkú pozornosť,“ uviedla Formula 1.