logo F1online.skF1online.sk

Vo Valencii sa začali Motoršportové hry FIA 2024. Slovensko reprezentuje 15 pretekárov

Slovenská reprezentácia na FIA Motorsport Games 2024
© FIA Motorsport Games
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 13:09

V stredu večer sa v španielskej Valencii otváracím ceremoniálom začala motoršportová olympiáda, ktorá bude mať opäť aj slovenské zastúpenie. Na Motoršportové hry FIA 2024 vycestovala pätnásťčlenná výprava pretekárov, aby sa predstavila dovedna v desiatich disciplínach od štvrtka až do nedele.

Medzinárodná automobilová federácia organizuje už tretí ročník hier a sľubuje rekordný záujem. Na podujatí sa má predstaviť až 646 pretekárov z 82 krajín sveta, ktoré sa pobijú o zlaté, strieborné a bronzové medaily v 26 rôznych disciplínach.

Kompletný harmonogram aj so zoznamom účastníkov v jednotlivých súťažiach je možné nájsť aj na oficiálnom webe podujatia. Kto však bude reprezentovať Slovensko?

Striebornú medailu z minulého roka budú obhajovať Dávid Nemček a Michaela Dorčíková v autoslalome (tréningy a kvalifikácia v piatok od 8:15 do 11:45 – program), v ktorom sa pokúsia prebojovať cez sobotňajšie osemfinále a štvrťfinále až do hlavnej nedeľnej časti.

Slalomári na motokárach Evelin Cehulová a Ondrej Kuna začínajú postupovými pretekmi vo štvrtok a čaká ich rovnaký formát ako autoslalomárov s osemfinále a štvrťfinále v sobotu, semifinále a finále v nedeľu (program).

Kvalifikácia na preteky Formuly 4 so stálicou tohtoročného španielskeho šampionátu F4 Matúšom Rybom sa začne v sobotu o 8:30 s kvalifikačnými pretekmi naplánovanými na 12:50. Červené svetlá zhasnú v nedeľu o 12:10 nášho času (program).

V ešportových disciplínach GT a F4 sa bude pretekať v Meste umení a vied vo Valencii. Slovenskú vlajku v kategórii F4 ponesie Krisztián Juhász, pre ktorého sa kvalifikačné postupové jazdy začínajú vo štvrtok popoludní (program). V gétéčkách čaká podobná cesta, verme, že až do finále, Erika Mucsku (program).

Štvorhodinové vytrvalostné preteky na motokárach absolvuje trojčlenná posádka v zložení Lukáš Vida, Frederika Tornyaiová a Šimon Suchovský. Kvalifikácia je naplánovaná na sobotu o 10:10 a preteky sa začnú ešte v ten istý deň o 15:15 (program).

V motokárach kategórie mini ukáže svoje schopnosti Oto Hroba (program), v junioroch zas Jakub Gašparovič (program). Na okruhu Aspar sa okrem motokárových súťaží uskutoční aj disciplína Cross Car. Jej časť určená seniorom zaujme pre účasť Tomiho Barátiho (program).

Martin Koči a Petr Těšínský si na pretekoch rely na asfalte aj na štrku osedlajú Peugeot 208 (program). V sobotu a v nedeľu ich čaká po šesť etáp a jednej superetape.

Priame prenosy z jednotlivých disciplín bude možné sledovať na YouTube kanáloch FIA a FIA Motorsport Games.

Súvisiace články

Diskusia