logo F1online.skF1online.sk

Verstappenova rebélia sa nekončí ani po jesennej pauze

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 10. 2024

Za nami je takmer mesačná jesenná prestávka, a teda dostatočný priestor na to, aby ochladli emócie a obe strany v spore o slovník jazdcov si podali ruky. To sa však nestalo. Max Verstappen dal vo štvrtok najavo, že jeho bojkot tlačových konferencií FIA sa neskončil.

Úradujúci majster sveta ešte stále čaká na to, akú podobu bude mať jeho trest za použitie neslušného slova na tlačovke v Singapure. V nasledujúcich týždňoch sa to určite dozvieme, no ak nám to povie sám Holanďan, tak zrejme nie na oficiálnej tlačovej konferencii FIA.

Aj v USA totiž hodlá organizovať svoje súkromné brífingy s novinármi. “Mňa [FIA] vôbec nekontaktovala, takže z môjho pohľadu sa nič nemení,” vyhlásil vo štvrtok v Austine Max Verstappen, ktorý potvrdil, že to znamená bojkot oficiálneho programu FIA s médiami. “Vec sa má tak, že budem musieť rozprávať o čosi menej, takže ja som s tým v pohode.”

Na stranu Maxa Verstappena sa postavili aj piloti v rámci Asociácie jazdcov veľkých cien GPDA. Podľa jej šéfa Georgea Russella by sa o týždeň malo konať stretnutie s predstaviteľmi FIA, na ktorom by sa mal celý incident prebrať.

Komisár FIA zo Singapuru Johnny Herbert, ktorý spolurozhodoval o Verstappenovom treste, nedávno prezradil, že sa odvtedy jedno stretnutie s jazdcami konalo. Zrejme tým však narážal na tradičné brífingy s jazdcami, nie špeciálny míting, na ktorom by sa rozoberala táto téma.

Aby sa celá vec v posledných týždňoch niekam posunula, jednotlivé strany by si museli nájsť cestu k sebe. Max Verstappen svoj postoj už jasne prezentoval, nuž a Mohamed bin Sulajem rozhodne nepôsobí ako typ, ktorý by nemal záľubu v prerážaní múru hlavou a dokázal si priznať, že to možno trochu prehnal, sám by kontaktoval protistranu a hľadal zmier.

Verstappen potvrdil, že je otvorený rozhovoru s prezidentom FIA a bude čakať, či sa mu ozve. “V konečnom dôsledku každý má na túto vec svoj názor, ale je jasné a som to povedal, že toto je hlúposť. Ja som otvorený rozhovoru, ale momentálne to nie som ja, kto by mal prísť s touto vecou. Ja si žijem svoj život a nič sa na tom nemení.”

FIA vraj v tejto veci spravila z komára somára. “Áno, ale tak to je v dnešnom svete, no nie? Veľa vecí tak funguje. V tomto konkrétnom prípade si však myslím, že to bolo celkom zbytočné. Samozrejme, že viem, že nadávať sa nemá, ale to sa viac týka urážania.”

“A potom vidíte komentáre od ľudí, ktorí vraj nechcú, aby niečo také sledovali ich deti,” vzal si na paškál jeden z argumentov komisára FIA Johnnyho Herberta, ktorý si prísny trest pre Verstappena racionalizoval tým, že nechce, aby jeho päťročný vnuk počúval takéto slová. Keď som ja mal päť rokov, v živote som nesledoval tlačovú konferenciu. V škole si poviete aj oveľa horšie veci, taký je život.”

“Ak chcete viesť príkladom, dobre, ale nemyslím si, že by ste z toho mali robiť také haló. Ja si chcem len žiť svoj život. Ak s niečím nesúhlasím, poviem to. To je všetko,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia