logo F1online.skF1online.sk

FIA monitoruje šírenie marburského vírusu. Odovzdávanie cien FIA Gala sa zatiaľ nepresúva

Galavečer FIA 2020
© FIA
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 09:04

Do posezónneho odovzdávania cien FIA Gala nám zostávajú takmer presne dva mesiace. Motoršportová smotánka sa má krátko pred Vianocami stretnúť v Rwande, čo sa však ešte môže skomplikovať v dôsledku prepuknutia vírusu marburg. FIA zatiaľ nemá v pláne galavečer presunúť, no je v kontakte s rwandským ministerstvom zdravotníctva.

Tohtoročné odovzdávanie cien motoršportových sérií, ktoré sú usporadúvané pod hlavičkou Medzinárodnej automobilovej federácie, bude hostiť Kigali, hlavné mesto Rwandy. Jubilejný 120. ročník tohto podujatia sa má uskutočniť 13. decembra a je povinný pre víťazného konštruktéra F1 aj najlepšiu trojicu jazdcov, no zúčastnia sa ho aj majstri sveta z iných kategórií či kompletná delegácia FIA.

Podujatie je však v ohrození. Rwanda sa totiž stala epicentrom šírenia vírusu marburg. Ministerstvo zdravotníctva Rwandy k 10. októbru eviduje 58 potvrdených prípadov tohto smrteľného vírusu, pričom 13 ľudí mu už podľahlo.

Marburská hemoragická horúčka je príbuznou vírusu Ebola a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má smrtnosť až 88 percent. Šíri sa najmä priamym telesným kontaktom, a síce krvou a telesnými tekutinami či predmetmi, ktoré sú nimi kontaminované.

V záujme minimalizovania prenosu musia cestujúci z Rwandy vyplniť dotazník a oznámiť všetky potenciálne symptómy, ktoré zahŕňajú vysokú horúčku, zimnicu, bolesti hlavy a svalstva, od piateho dňa aj s vyrážkou na trupe. Všetkým ľuďom, ktorí sa dostali do kontaktu s infikovanými, je nariadená 21-dňová karanténa. Zdravotníckemu personálu v rizikových oblastiach bola podaná skúšobná vakcína.

Ministerstvo zdravotníctva podniklo viacero krokov k zastaveniu šírenia vírusu a podľa WHO nedochádza ku komunitnému šíreniu. “Na základe súčasného vyhodnotenia rizika WHO všetkým krajinám odporúča neuplatňovať obmedzenia cestovania a obchodu s Rwandou.”

Hovorca FIA potvrdil, že federácia zatiaľ nechystá žiadne rázne kroky, presunutie a ani zrušenie galavečera. “Situáciu pozorne monitorujeme v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva Rwandy. V tejto chvíli postupujeme podľa plánu.”

Súvisiace články

Diskusia