logo F1online.skF1online.sk

Magnussenovi sa súčasný systém trestov nepáči, navrhol návrat do minulosti

Kevin Magnussen
© X/Haas
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 12:47

Po desiatich rokoch od zavedenia súčasného systému trestných bodov sa prvýkrát stalo, že by niekto dosiahol požadovanú hranicu a musel si odpykať pretekový dištanc. Kevin Magnussen mal počas azerbajdžanského víkendu o čom premýšľať a dovtípil sa, že takto to nefunguje. Formule 1 navrhuje, aby sa vrátila k predchádzajúcim riešeniam.

Až do sezóny 2014 žiadne trestné body neexistovali. Komisári mohli jazdcovi udeliť pretekový dištanc priamo a po vyčíňaní Romaina Grosjeana v roku 2012 to aj urobili. Aby sa však takéto prísne tresty nerozdávali z hodiny na hodinu, FIA predstavila trestné body. Tie aspoň do istej miery zaručujú, že si pilot dištanc zaslúži a komisári len nemali “zlý deň”.

“Táto vec s trestnými bodmi je trochu zvláštna,” vyhlásil Kevin Magnussen a navrhol spraviť krok vzad. “Možno by bolo lepšie udeľovať zákaz štartu za výnimočne nebezpečnú jazdu alebo za konkrétny incident, ale neakumulovať to. Môže totiž nastať situácia, keď je niekto potrestaný tvrdšie ako ostatní.”

V Magnussenovom prípade by sme mohli argumentovať, že dva trestné body za dotyk v Monze boli príliš prísne, ale keby v doterajšom priebehu sezóny nenazbieral ďalších desať bodov, toto potenciálne chybné rozhodnutie komisárov by nebolo také dôležité. Systém trestných bodov tak do istej miery zmierňuje aj dopady nesprávnych rozhodnutí; je menej pravdepodobné, že FIA spraví chybu v piatich verdiktoch po sebe, ako keby o zákaze štartu potenciálne rozhodovali po každom jednom incidente.

Magnussenovi sa nepáči ešte niečo iné a má pocit, že mu bolo ukrivdené. “V mojom prípade som sezónu začínal s nulou. Potom som všetky body nazbieral, takže som vedel, že do konca roka mi z týchto bodov nič neubudne.”

Presne po uplynutí dvanástich mesiacov sa trestný bod zmaže, no v Dánovom prípade by to prišlo až na jar 2025. “Takže ja som bol v skutočnosti potrestaný tvrdšie, pretože som vlani nenazbieral žiadne body. Svojím spôsobom som mal vlani nejaké body získať,” znie jeden argument, ktorý však vyznieva pomerne prekvapivo. Nie je totiž vôbec jasné, ako by mu to pomohlo.

Keby nazbieral nejaké trestné body vlani, tak by sa mu síce niekedy v priebehu roka zmazali, ale dovtedy by ich mal stále na konte. Dištanc by preto nedostal pred VC Azerbajdžanom, ale potenciálne už po Miami, kde skracovaním si trate a svojou obranou pred Lewisom Hamiltonom spôsobil nejednu nebezpečnú situáciu. Tak či onak, motiváciou pilota je vstúpiť do sezóny s čistým štítom.

“Celé je to veľmi komplikované. Je veľmi ťažké vyhlásiť, že by sme mali spraviť toto, hento a že to by bola správna vec do budúcna,” uviedol napokon Magnussen.

Súvisiace články

Diskusia