logo F1online.skF1online.sk

Norris: Azda bol Charles so svojím kolom spokojný, inak si budem robiť starosti

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 17:49

McLaren nemôže tešiť, čo sa v posledných hodinách udialo v zákulisí, ale výkony na trati ho môžu trochu rozveseliť. Lando Norris skončil na čele výsledkovej listiny v druhom tréningu, no predsa len má isté obavy. Naznačuje, že ak Charles Leclerc nebol so svojím kolom spokojný, tak by McLaren mohol mať problém.

Zatiaľ sa zdá, že o pole position sa pobijú Lando Norris a Charles Leclerc. Táto dvojica ovládla oba piatkové tréningy, len si vymenila pozície. Tímoví kolegovia s nimi v kvalifikačných simuláciách nedokázali držať krok.

Lando Norris však veril, že na čele bude celkom sám s oveľa výraznejším náskokom. “Máme dobré tempo. Cítim sa dobre a aj z toho kola som mal dobrý pocit. Sme na tom tak, ako sme aj čakali. Sme vpredu a bojujeme s Ferrari. Bolo to však veľmi vydarené kolo a Charles bol tesne za mnou. Ak mám povedať pravdu, veril som, že budem mať väčší náskok. Znamená to, že Ferrari je veľmi rýchle, ale u nás sa to zatiaľ vyvíja dobre.”

McLaren vyrazil zo štartovacích blokov najlepšie. Auto okamžite fungovalo na jednotku. “Môj prvý komentár bol o tom, že som sa hneď cítil dobre. Myslím si, že to je vždy naša silná stránka. Akonáhle prídeme, tak podávame dobré výkony. Potom však nerobíme také veľké pokroky ako ostatné tímy. Uvidíme. Bude to tesné, ale sme v slušnej pozícii. Necítim, že by sme toho mohli veľa pomeniť, ale pokúsime sa to trochu doladiť do perfektného stavu a zabrať smerom, ktorý prinesie o čosi viac rýchlosti. Len to môžeme robiť.”

Ak sa vám podarí takmer dokonale trafiť brzdný bod aj apex každej zákruty, ste spokojní so svojím výkonom aj balansom, tak už veľké rezervy nemáte. Preto sa Lando Norris pozerá na Charlesa Leclerca s istým rešpektom a dúfa, že aj on podobne skvele zaklincoval svoj pokus.

“Charles je na mestských okruhoch veľmi dobrý. V Baku aj v Monaku sme videli, čoho je schopný. Som si istý, že bol so svojím kolom celkom spokojný. Ak s tým kolom nebol spokojný, tak si pred sobotou budem robiť starosti,” krotko sa zasmial Lando Norris. “Ja som mal fajn kolo, nezostalo tam toho veľa. Z piatka som vyťažil veľa, ale uprednostnil by som, keby sme neboli takí dobrí a v sobotu našli niečo extra. Bol to dobrý štart do víkendu a ak to takto udržíme, tak budem spokojný.”

Oscar Piastri v druhom tréningu obsadil až piate miesto za Júkim Cunodom. Nebol by to až taký problém, keby nestratil viac ako sedem desatín sekundy. Na také veľké rozdiely medzi tímovými kolegami sme boli zvyknutí v prípade Red Bullu, ale rozhodne nie McLarenu.

Čo je za tým? Hovorí Oscar Piastri: “Nemal som ideálny štart do dňa, ale nemyslím si, že by to malo na to veľký vplyv,” pripomenul problémy z úvodu prvého tréningu, keď mechanici nevedeli odmontovať ľavé zadné koleso. “Bol to ťažký deň, to určite, ale nemyslím si, že kvôli tomu.”

Má to iné vysvetlenie. “Ťažko som hľadal rytmus. Zdá sa, že rýchlosť auta je dobrá, len som ten potenciál nedokázal odomknúť. Dnes v noci si určite budeme musieť posvietiť na niektoré veci.”

Podarí sa to vyriešiť menšími zmenami v nastaveniach? Piastri naznačuje, že bude potrebné pustiť sa do rozsiahlejšej operácie. “Momentálne sa z nejakého dôvodu necítim veľmi komfortne. Nemal som zo svojho kola dobrý pocit, ba nemal som taký pocit pri žiadnom zo svojich kôl. Potrebujem toho nájsť trochu viac, v aute nájsť pohodu a následne limity. Máme na čom pracovať.”

“S našou rýchlosťou to nevyzerá tak zle, sme niekde okolo čela, ale strata na Landa je väčšia, než by mala byť. Musíme nájsť niečo viac,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia