logo F1online.skF1online.sk

Verstappena si predvolali komisári. Pre nevhodné vyjadrovanie ho čakajú “verejnoprospešné práce”

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 14:27

Štvrtková tlačová konferencia Maxovi Verstappenovi príliš nevyšla. Za nevhodný výber slov mal ísť po piatkovom prvom tréningu “na koberček” ku komisárom, ktorí mu udelili netradičný trest. Trojnásobného majstra sveta čaká verejnoprospešná činnosť.

Max Verstappen bol jedným zo šiestich jazdcov, ktorých FIA vybrala, aby sa zúčastnili oficiálnej štvrtkovej tlačovej konferencie. Hneď pri prvej novinárskej otázke však “zabudol” na slová Mohameda bin Sulajema, ktorý apeloval na jazdcov, aby prestali používať vulgárne výrazy.

“Akonáhle som v kvalifikácii vyšiel s autom na trať, tak som vedel, že auto je do*** (v angličtine f*cked, pozn. red.),” hovoril Max Verstappen. Spočiatku sa nič nedialo, no napokon FIA zakročila. Za porušenie článku 12.2.1.k Medzinárodného športového kódexu dostal trest.

Komisári vo svojom verdikte konštatovali, že jednou z úloh FIA je aj dohliadať na slušný priebeh tlačových konferencií, obzvlášť takých, ktoré sú vysielané, a obzvlášť v prípade jazdcov, ktorí majú byť vzormi.

FIA uznala, že Max Verstappen svojim slovníkom nikoho priamo neurazil, keďže sa snažil opísať správanie monopostu. Holanďan sa zároveň obhajoval tým, že angličtina nie je jeho rodný jazyk, a predmetné slovo sa mu zdá byť bežné.

“Komisári sú ochotní akceptovať, že by to mohla byť pravda, ale pre vzor je dôležité naučiť sa byť pozorný, keď reční na verejných fórach, a najmä vtedy, keď nečelí žiadnemu tlaku,” konštatuje FIA. “Verstappen sa za svoje správanie ospravedlnil.”

Za podobné prehrešky sa spravidla udeľujú vysoké pokuty, no to najmä v prípadoch, keď dôjde k urazeniu istej skupiny ľudí. To nebol tento prípad, no vzhľadom na to, že otázka vulgarizmov sa už v minulosti rozoberala a jazdci o nej vedia, komisári Verstappenovi prikazujú vykonať verejnoprospešnú činnosť v spolupráci s generálnym tajomníkom FIA pre šport.

Pre Holanďana to nie je prvá verejnoprospešná činnosť. Určite si ešte spomeniete na VC Brazílie 2018, keď sa v parc fermé takmer pobil s Estebanom Oconom. Vtedy musel na podujatí Formuly E v Marrákeši 2019 absolvovať víkend v spoločnosti komisárov, a tiež sa podieľať na vzdelávaní komisárov v rámci Medzinárodného programu komisárov FIA.

Za podobné prehrešky boli vlani potrestaní aj Toto Wolff a Frédéric Vasseur, keď si nedali pozor na jazyk na tlačovke v Las Vegas. Sergio Pérez dostal formálne varovanie za porušenie toho istého článku ako Max Verstappen po VC Abú Zabí 2023.

Na oficiálnej tlačovej konferencii k VC Monaka 2024 použil presne rovnaký výraz ako Max Verstappen aj Charles Leclerc, no domáceho jazdca vtedy komisári vôbec neriešili.

Súvisiace články

Diskusia