logo F1online.skF1online.sk

Verstappen reaguje na zákaz neslušných výrazov: Čo máme päť rokov?

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 16:17

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem si po dlhšej odmlke našiel ďalšiu tému, ktorej sa hodlá venovať. Najnovšie chce vykynožiť vulgarizmy vo Formule 1. Medzi prvými na túto novinku zareagoval Max Verstappen, ktorý naznačuje, že tým chce viesť celkom zbytočnú vojnu.

Hneď na prvej tlačovej konferencii po vyhláseniach Mohameda bin Sulajema, že piloti F1 nie sú raperi, aby v každej vete nadávali, sa Maxovi Verstappenovi podarilo zareagovať svojsky, keď opisoval priebeh víkendu v Baku a mal vysvetliť, prečo ho Sergio Pérez dokázal zdolať.

“Človeče, ja neviem. Iné nastavenia,” odvetil Max Verstappen. “Akonáhle som v kvalifikácii vyšiel na trať, tak som vedel, že auto je do*** (v origináli ‘fucked’, pozn. red.),” vyhlásil a pokračoval až po výstižnej pauze.

Moderátor tlačovej konferencie Tom Clarkson bol nútený obhajcu titulu zahriaknuť, aby si dával pozor na svoj výber slov. V tejto súvislosti tak nasledovala ďalšia otázka, či Verstappen považuje za nutné takto striehnuť na vyjadrovanie jazdcov, alebo či sú podľa neho ľudia len trochu precitlivelí.

“Myslím si, že nadávať sa bude aj tak. Ak nie v tejto miestnosti, tak niekde inde. Každý nadáva. Niektorí viac, iní menej, čo závisí aj od jazyka, ktorým hovoríte,” zamyslel sa Max Verstappen. “Samozrejme, urážky sú už niečo iné.”

Formula 1 je špecifická, a treba tomu prispôsobiť aj prístup. “Dnes sa toho odvysiela veľa. V iných športoch však nebeháte s mikrofónom pri ústach. Myslím si, že keď sú športovci v iných športoch plní adrenalínu, tak tiež povedia veľa škaredých vecí, len sa to nezachytí. Tu sa však azda aj za účelom zábavy veci vyšlú do sveta, preto to ľudia zachytia, debatujú o tom na sociálnych sieťach a sú z toho rôzne problémy. Začína sa to už tým, že to neodvysielate. Nevysielajte to a nikto o tom nebude vedieť, iba tím. S takýmito vecami sa interne dokážete vysporiadať.”

“Pravdepodobne je to aj tým, že ľudia sú v dnešnom svete o čosi citlivejší na niektoré veci. Tak to chodí. Svet sa asi mení, no ja si myslím, že sa to začína pri tom, že niečo neodvysielate. Nedáte ľuďom možnosť to počuť,” navrhuje FIA, aby namiesto zákazu vulgarizmov ich radšej nepúšťala do éteru.

Diváci však v takmer reálnom čase môžu počúvať napríklad vysielačky v službe F1 TV. Verstappen tak navrhuje, aby boli vysielačky mierne oneskorené a réžia sama cenzurovala nevhodné výrazy v nich. To vraj pomôže oveľa viac ako niečo zakazovať jazdcom.

Následne pripomenul začiatok tlačovej konferencie. “Napríklad som nemohol povedať ani to slovo na F,” vrátil sa k známemu anglickému výrazu. “Veď to nie je ani také strašné, no nie? Auto nefungovalo. Auto bolo ‘dototo’, prepáčte mi za výraz… Ale no tak, čo máme päť rokov? Aj keď to päťroční sledujú, tak v konečnom dôsledku budú nadávať, aj keď im to rodičia nedovolia. Keď vyrastú, budú chodiť von s kamarátmi a oni nadávať budú. Nič sa tým nemení.”

Súvisiace články

Diskusia