logo F1online.sk

Alonso jedným z kandidátov na miesto v Renaulte

Fernando Alonso
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl1. 6. 2020

Kto bude v roku 2021 jazdiť po boku Estebana Ocona v Renaulte? Francúzska stajňa sa s oznámením náhrady za odchádzajúceho Daniela Ricciarda neponáhľa a táto otázka bude zrejme vyriešená až v priebehu sezóny.

Prakticky od okamihu, keď bol jasný Ricciardov odchod do McLarenu, sa spustili špekulácie o tom, kto príde do Renaultu. Podľa šéfa tímu Cyrila Abiteboula však riešenie tejto otázky nie je tak urgentné ako sa možno snažia navodiť médiá. „Úprimne, rozhodovať sa o jazdcoch v čase, keď sa sezóna ešte ani nezačala, je trochu zvláštne. Dôvody, prečo takéto kroky podnikli Ferrari či McLaren, sú ich vec, my sa do takej situácie dostať nechceme. Voľba jazdca na rok 2021 predstavuje posledný kúsok puzzle v rekonštrukcii nášho tímu. Preto je nesmierne dôležité dopriať si čas na správnu voľbu,“ povedal Cyril Abiteboul, jeho slová citoval portál PlanetF1.com.

Jednoznačne najúspešnejším jazdcom novodobej histórie Renaultu je Fernando Alonso. Získal s ním dva majstrovské tituly (2005, 2006) a v Renaulte mu otvorili náruč aj po úteku z McLarenu. Vráti sa tretíkrát? Keď v roku 2018 odchádzal z McLarenu, tak nepotvrdil, že by definitívne končil v F1.

Okrem Alonsa sa však spomínajú aj ďalší potenciálni kandidáti. Vylúčené nie je nič od návratu Nica Hülkenberga cez angažovanie Valtteriho Bottasa, siahnutie do vlastnej mládežníckej liahne (Christian Lundgaard, Kuan-jü Čou) či práve Alonso. „Do úvahy pripadá veľa jazdcov. K dispozícii sú veľmi kvalitní jazdci, ktorí budú budúci rok k dispozícii. Ten, o ktorom sa rozprávame (Alonso, pozn. red.), je tiež našou možnosťou.“

Pre Renault je voľba tímového kolegu k Oconovi nesmierne dôležitá, zvlášť po nie ideálnej skúsenosti s Danielom Ricciardom. „Jediná vec, ktorú môžem povedať so stopercentnou istotou, je, že potrebujeme čas, aby sme si všetko premysleli. Je to naozaj nesmierne dôležité rozhodnutie,“ pokračoval Abiteboul, ktorý dodal, že by zrejme uvažovali nad viacročnou spoluprácou s „víťazom“ výberu na miesto v Renaulte. Ťažko povedať, či toto kritérium nehovorí v neprospech 38-ročného Fernanda Alonsa, na druhej strane, pre francúzsky tím by angažovanie dvojnásobného majstra sveta a stále veľmi populárneho pilota bolo nesmiernym plus po viacerých stránkach. Alonso vždy priťahoval pozornosť, vždy pútal záujem fanúšikov a jazdiť určite nezabudol. Na druhej strane, bojov v strede poľa mal v McLarene dosť a je otázne, či mu Renault dokáže ponúknuť reálnu šancu jazdiť aspoň o pódiá. A ak mu to Renault predostrie a realita bude iná, môžeme sa možno tešiť na ďalšiu zbierku Fernandových ironicko-trpkých rádiových správ ako z čias druhého angažmánu v McLarene…