logo F1online.skF1online.sk

Marko je na svojich majstrov sveta pyšný, chcel však získať ešte dve veľké mená

Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2024

Helmut Marko ako otec jazdeckej akadémie Red Bullu sa zaslúžil o to, že sa vo Formule 1 stali z dvoch mladíkov viacnásobní majstri sveta. Okrem toho vychoval nespočetné množstvo iných talentov, ktoré ochotne prichádzali do najlepšej akadémie v efjednotke. Existujú však aj piloti, ktorých sa Red Bullu nepodarilo získať, hoci mal o nich veľký záujem.

V prvých rokoch sa Red Bull spoliehal na skúsenosti. V sezóne 2008 do monopostu posadil Davida Coultharda a Marka Webbera, no v tom čase už vedenie tímu muselo rátať s tým, že DC ukončí kariéru. V Milton Keynes preto rozhodili siete a pokúsili sa uloviť dokonca majstra sveta.

“Stalo sa to ešte predtým, ako sme začali vyhrávať,” spomína na posledných 20 rokov Red Bullu v podcaste Inside Line F1 Helmut Marko. Rakúšan dostal za úlohu vymenovať jazdcov, ktorých v Red Bulle veľmi chceli mať, ale nakoniec sa niečo pokazilo. “Neviem, ktorý to bol presne rok, ale mohlo to byť okolo roku 2008, keď sme rokovali s Alonsom. On nás však asi nebral vážne, tak z toho nič nevzišlo.”

Po rokoch si v Red Bulle určite nemusia búchať hlavu o stenu, že sa im nepodarilo Alonsa presvedčiť, no Španiela to mrzieť môže. Už v roku 2009 by útočil na titul a je pravdepodobné, že by dokázal vyhrať ročníky 2010 až 2013.

Odpoveď sa už nikdy nedozvieme rovnako ako to, čo by sa vo Formule 1 stalo, keby Red Bullu vyšiel nedávny pokus o získanie mladého talentu. “Mali sme vážne rokovania a pre Landa Norrisa sme mali pripravený kontrakt, aby v tom čase [v roku 2019] jazdil v AlphaTauri alebo Toro Rosso.”

Helmutovi Markovi sa však nepodarilo obísť McLaren a vyfúknuť im jazdca podobne, ako sa to stalo napríklad v Piastriho prípade, ktorý ukončil spoluprácu s Alpinom. “Žiaľ, prišli na to, že má dva kontrakty a v jednom z nich bola klauzula, ktorá znemožnila túto spoluprácu s Landom Norrisom,” povzdychol si 81-ročný rodák z Grazu.

“Pokiaľ však ide o to ostatné, tak ako som už povedal, my sme na našich dvoch majstrov sveta pyšní,” ubezpečil napokon.

Súvisiace články

Diskusia