logo F1online.sk

Mika Salo o “čudných” kvalifikačných pretekoch: Za pokus to stojí

Po štarte VC Austrálie 2019
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 6. 2020

Vízia kvalifikačných pretekov, do ktorých piloti vyštartujú v obrátenom šampionátovom poradí, dvíha tlak nejednému fanúšikovi. Už tento týždeň tímy, FIA a Liberty Media rozhodnú, či niečo z neho bude, alebo ho odhodia na neustále sa rozširujúcu skládku bizarných nápadov, ktoré kedy v F1 vznikli.

Mika Salo však myšlienku nezatracuje a myslí si, že za vyskúšanie by stála. Pravdepodobne by sme takéto preteky aj tak nevideli na viac ako dvoch alebo troch víkendoch, a Formula 1 by nazbierala cenné informácie o tom, či má takýto umelý pokus o navýšenie počtu predbiehacích manévrov aspoň v nejakej forme budúcnosť.

“Znie to dosť čudne,” zhodnotil formát víkendu s kvalifikačnými pretekmi Salo pre Ilta Sanomat. “Ale bolo by zaujímavé vidieť ten experiment. Všetko stojí za pokus, veď sa snažia Formulu 1 spraviť zábavnejšou. Američania vedia, ako na to.”

Proti nápadu sa zatiaľ postavil Mercedes, nuž a okrem neho má svoj postoj prehodnocovať aj Racing Point, ktorý sa teší veľmi dobrému vzťahu práve so striebornými šípmi. A hoci ostatné tímy vyzerajú byť spokojné, podľa Sala to minimálne v prípade jazdcov tak celkom nebude pravda.

“Pre jazdcov to nie je veľmi zábavné, lebo ste potrestaní za to, že jazdíte dobre. V tomto smere to nie je správne. Samozrejme, že je to iná vec, ak sedíte vo veľmi dobrom aute, ktoré sa dokáže dostať pred každého,” podotýka Salo. “Ale aspoň by sme videli nejakú zmenu, ak by sa slabšie autá dostali dopredu.”

Pohľad niektorých jazdcov poznáme už z tlačovej konferencie minuloročnej VC Singapuru. Salovi dávajú za pravdu.

“Nebol by som s tým spokojný, oveľa radšej by som štartoval prvý. Nemyslím si, že toto je riešenie pre Formulu 1. Najlepší by mal vyhrať a mal by aj štartovať z najvýhodnejšej pozície, nie obracať poradie,” zamyslel sa Charles Leclerc.

Hamiltonovi sa otázka očividne nezdala a chvíľu trvalo, kým našiel správne slová: “Ani neviem, čo mám na to povedať. Ľudia, ktorí prichádzajú s takýmito nápadmi nevedia, o čom hovoria.”

Sebastian Vettel si servítky nebral a jeho odkaz znel jasne: “Podľa mňa to je totálny bullshit. Ak chceme niečo zlepšiť, mali by sme vyrovnať pole. Toto by bola len taká náplasť. Neviem, ktorý génius s tým prišiel, ale vec to nerieši.”