logo F1online.sk

Brawn otvorene: O poslednom mieste v kalendári rozhodnú peniaze

Imola, Emilia Romagna, Taliansko, štart, pole position, svetlá
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 11. 2020

V kalendári pre rok 2021 máme vyhradený jeden súťažný víkend, pri ktorom nám stále chýba názov podujatia. Po ukončení spolupráce zo strany Vietnamu Formula 1 ešte len hľadá náhradu, ktorá bude hostiť veľkú cenu 25. apríla budúceho roka. A pri rozhodovaní dostanú opäť slovo peniaze.

Sezóna 2020 bola v tomto smere špecifická. Prvoradé bolo zostaviť kalendár a rozbehnúť šampionát, kým snaha vyzbierať od organizátorov čo najviac miliónov bola odsunutá až na druhú koľaj. Svet sa však vracia do normálu.

O podujatie má eminentný záujem Imola, čo prezentoval prezident Automobilového klubu Talianska Angelo Sticchi Damiani. Ross Brawn registruje, že sme sa práve tu dočkali zaujímavých pretekov, rovnako ako v niektorých iných krajinách. “Tento rok sme mali v Imole naozaj dobrú veľkú cenu, rovnako ako v Portugalsku a Turecku. Všetko je teda otvorené. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie.”

Váha predpokladanej atraktívnosti veľkej ceny sa však znižuje, teraz bude prístup k výberu iný. “Niet pochýb o tom, že sa budúci rok chceme vrátiť do normálu. Veľmi dôležité bude teda uvažovanie aj o komerčnom aspekte celej veci.”

“Niektoré krajiny budú v lepšej pozícii ako iné, pretože si budú môcť dovoliť pre nás atraktívnejšie ponuky. Toto musíme brať do úvahy. Čím skôr sa z finančného pohľadu musíme vrátiť na normálnu úroveň,” vysvetľuje Brawn. “Takže áno, komerčný aspekt bude mať v budúcom roku väčšiu váhu.”

Plán pre budúci rok je v každom prípade odvážny. Až taký odvážny, že ho Bernie Ecclestone považuje za snahu Liberty Media vyslať do sveta signál, že je Formula 1 vo vynikajúcej kondícii. A s akým cieľom? Podľa bývalého šéfa s cieľom čo najvýhodnejšieho predaja.

Ross Brawn o ničom takom nehovorí, dlhý kalendár vysvetľuje zlepšujúcimi sa vyhliadkami vo svete. A to hneď od prvého podujatia. “V Austrálii majú z pohľadu koronavírusu dobrú situáciu. Ešte sa nerozhodli, ako naložia s Australian Open, ale veci sa menia a ja som optimista.”

“Verím, že Austrália vie o tom, že Formula 1 sa pri návšteve krajiny vie správať zodpovedne. A potom príde vakcína,” vidí nádej šéf F1. “Ja si spomínam na časy, keď som vo Formule 1 začínal. Vtedy sme boli zvyknutí na to, že pred príchodom do niektorých krajín sme museli byť zaočkovaní. Takýto postup by bol rozumný kompromis.”

Súvisiace články