logo F1online.skF1online.sk

Skúsenosti Andrettiho ich neodradili. Otmar Szafnauer pomáha pri skladaní nového tímu

Otmar Szafnauer
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

Uvidíme v dohľadnej budúcnosti na štartovom rošte jedenásty tím? Úsilie Michaela Andrettiho pravdepodobne vojde do dejín ako najnákladnejšia snaha presvedčiť niekoho o svojich možnostiach. Na celom svete sa v súčasnosti nachádza hneď niekoľko záujemcov o vstup do Formuly 1, ktorých neodradilo ani vytrvalé odmietanie takého kvalitného a pokročilého projektu, akým je Andretti Global.

V jednom z nich figuruje aj bývalý šéf tímov Alpine či Aston Martin Otmar Szafnauer. Ten sa po odchode z francúzskej stajne v lete minulého roku nedobrovoľne stiahol z Formuly 1. Podľa vlastných slov by sa rád vrátil, ale funkciu šéfa stajne nie je vôbec ľahké získať. Načrtol však, že existujú aj iné spôsoby.

„Som súťaživý a ak niečo nadovšetko milujem, je to súťaženie,“ vyhlásil Szafnauer v podcaste magazínu Autosport. „Preto si nemyslím, že je pre mňa zaujímavá pozícia, z ktorej neovplyvním úroveň konkurencieschopnosti tímu.“

„Keby som zo svojej roly dokázal pomôcť pri vývoji, budovaní a nachádzaní správnych ľudí pre zlepšenie konkurencieschopnosti, tak by som mal záujem. Ale viete, v súčasnosti máme vo Formule 1 iba desať tímov a mnohé z nich už majú tieto funkcie obsadené. Neviem, koľko príležitostí sa mi otvára, ale je tu aj možnosť založenia jedenásteho alebo dvanásteho tímu. To by mohlo byť zaujímavé,“ povedal Szafnauer.

Ten následne odhalil, že z Formuly 1 tak celkom neodišiel. Vraj pomáha jednému z amerických záujemcov pri skúmaní možností vstupu do najvyššej motoristickej triedy. Odmietnutie Andrettiho ich zjavne neodradilo a objavujú sa ďalšie projekty so záujmom o Formulu 1. Pre jeden taký vraj Otmar pracuje.

„Spolupracoval som s niektorými organizáciami v Amerike, ktoré disponovali zdrojmi na založenie jedenásteho tímu,“ povedal Szafnauer. „Nie je to Andretti. V súčasnosti kladieme základné stavebné kamene a chceme sa uistiť, že máme všetko potrebné jednak pre naštartovanie nového tímu, ale tiež získanie miestenky.“

Ide o kontroverznú tému a taký Michael Andretti by o tom vedel rozprávať. Americký podnikateľ a bývalý pretekár urobil všetko, dokonca získal na svoju stranu aj General Motors, ale Liberty Media neobmäkčil. Môžeme sa len dohadovať, akú šancu na úspech má Szafnauerov projekt.

Súvisiace články

Diskusia