logo F1online.skF1online.sk

V Mercedese to už funguje “ako za starých čias”. Wolff avizuje dvojitý balíček noviniek

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2024

Mercedesu sa po dvoch rokoch analýz, experimentov, vývoja a sklamaní podarilo počlovečiť svoj monopost. Lewis Hamilton konečne ovládol nedeľné preteky, no čo je dôležitejšie, nie vďaka šťastiu či náhode, ale vlastnou zásluhou. Toto Wolff má z víťazstva obrovskú radosť, pretože továreň konečne zaberá na plné obrátky bez zbytočných zakopnutí.

Strieborné šípy len pred týždňom vyhrali Veľkú cenu Rakúska, hoci za triumf na Red Bullu Ringu si ešte nemohli pripísať sto percent zásluh. Kolízia Maxa Verstappena a Landa Norrisa ponúkla víťazstvo na zlatom podnose Georgeovi Russellovi.

Toto Wolff po pretekoch sľuboval, že Mercedes sa v tejto sezóne postará aj o víťazstvo svojho skúsenejšieho jazdca. Ani on zrejme nečakal, že na tieto slová príde tak skoro. Počet víťazstiev na konte Lewisa Hamiltona sa pritom môže ešte pomerne výrazne navýšiť. Už v Maďarsku bude mať šancu získať bezprecedentné 200. pódium v kariére a 105. triumf.

“Po výkonnostnej stránke toho príde ešte viac,” sľúbil priaznivcom tímu Toto Wolff. Mercedes chystá dvojitý balíček, ktorý rozdelí na veľké ceny pred letnou prestávkou. “Prinášame vylepšenia do Budapešti a do Spa. Nesmieme sa nechať uniesť, keďže pred týždňom sme profitovali z potýčky, ale teraz sme víťazstvo získali poctivo. Mali sme skutočnú rýchlosť, mohli ste vidieť Georgea a Lewisa na čele. Takmer za každých podmienok sme boli v hre.”

Mercedes je na správnej koľaji a my sa môžeme tešiť na to, že nám začne miešať karty ďalší horúci kandidát. Veľké ceny by mali byť čoraz napínavejšie. V Brackley to skrátka začalo fungovať — asi nie je náhoda, že zároveň s tým, ako sa rozbehlo kolo špekulácií o flexibilných predných krídlach.

“Pred piatimi pretekmi sme neboli ani medzi kandidátmi na pódium a vyzeralo to ako tretí rok bez výkonnosti. Potom to klaplo. Odrazu nám začalo dávať zmysel všetko, čo nám dovtedy zmysel nedávalo. Vývoj má opäť výsledky ako za starých čias,” vyhlásil natešený Wolff, ktorému sa vybavili spomienky na majstrovské roky 2014 až 2021. Vtedy bol sezónny vývoj silnou stránkou Mercedesu. “Nachádzame výkon k dobru, dávame ho na auto a všetko sa to odráža v časoch na kolo.”

“V posledných dvoch rokoch to tak nefungovalo. Nedokázali sme jazdcom poskytnúť auto, ktoré by im umožnilo útočiť na víťazstvá. Je to ako z rozprávky, že sa nám podarilo s Lewisom vyhrať britské preteky na jeho poslednom predstavení tu. Ani ako scenár by sme to lepšie nenapísali. Je to dôkaz, že v tejto chvíli robíme správne veci,” usmieval sa rakúsky miliardár.

Mercedes sa čoskoro s Lewisom Hamiltonom rozlúči a ak bude bojovať tak vysoko až do konca roka, bude to veľmi pekná rozlúčka. To však už nemecký tím bude koketovať aj s potenciálnymi nástupcami sedemnásobného šampióna. Wolff Verstappenovi dlho dvorí a po pretekoch v Silverstone mu aj lišiacky poslal odkaz cez médiá.

Môže britské víťazstvo zmeniť situáciu na prestupovom trhu? Toto Wolff sa uškrnul a ukázal smerom k motorhomu Red Bullu: “Ja neviem, ale on [Max] mal v pretekoch kopu príležitostí si poobzerať naše auto!”

Súvisiace články

Diskusia