logo F1online.sk

Gaslymu hrozí štart z boxov, podľa FIA mohlo dôjsť k porušeniu parc fermé

Pierre Gasly
© Twitter/Honda Racing F1
Milan Kubala
Milan Kubala15. 11. 2020

Pierre Gasly sa na okruhu ešte ani neobjavil a už čelí prvému vyšetrovaniu. Komisári si posvietia na pokus AlphaTauri o výmenu pohonnej jednotky počas parc fermé. Výsledkom môže byť aj príkaz vyštartovať do pretekov z boxovej uličky.

Francúzskemu pretekárovi sa v sobotu podarilo obsadiť len pätnástu priečku. AlphaTauri to zrejme vnímala ako ideálnu príležitosť vymeniť komponenty na jeho pohonnej jednotke; veľa miest by tým totiž Gasly nestratil.

A tak v sobotu večer tím požiadal FIA o povolenie vymeniť všetky súčiastky. FIA toto povolenie vydala a v garáži sa začalo pracovať. V nedeľu ráno však svoju žiadosť AlphaTauri stiahla s tým, že zrazu nič nechce meniť.

Technický delegát FIA Jo Bauer konštatuje, že zrejme išlo o pokus o výmenu pohonnej jednotky “zo strategických dôvodov” a nie kvôli “fyzickej poruche”. Pravdepodobne si v tíme uvedomili, že po trestoch, ktoré večer rozdala FIA Sainzovi s Norrisom, nebudú štartovať z pätnástej, ale z trinástej priečky, čo je už celkom výhodné.

Na Gaslyho smolu však už bolo auto rozobraté, FIA tak nevedela potvrdiť, či počas rozoberania a skladania monopostu nedošlo aj k iným úpravám na aute. To by bolo porušením pravidiel parc fermé, a teda štart z boxov.

“Tím začal rozoberať monopost. Auto bolo v noci na stojanoch kvôli práci, ktorú už stihli vykonať (odstránená prevodovka, spaľovací motor, chladiče a pod.),” píše vo svojej správe Jo Bauer. “Dnes ráno tím stiahol svoju žiadosť, čo vedie k domnienke, že o výmenu bolo požiadané zo strategických a nie fyzických dôvodov.”

“Čo je však dôležitejšie, monopost bol rozobratý do takej miery, že pre kontrolórov nebolo možné garantovať, že auto nebolo nijako modifikované počas toho, ako sa komponenty rozoberali a následne inštalovali. Kvôli vyššie uvedeným dôvodom túto vec postupujem komisárom na ďalšie posúdenie,” dodáva.

Súvisiace články