logo F1online.sk

Barrichello odmietol Dennisa: Odvtedy so mnou neprehovoril

Rubens Barrichello
© Instagram/Rubens Barrichello
Milan Kubala
Milan Kubala29. 5. 2020

Ron Dennis je jednou z najsvojskejších postáv, aké sa kedy pohybovali po paddocku Formuly 1. Potvrdzuje to aj rozprávanie Rubensa Barrichella, ktorý sa rozpamätal na začiatky svojej kariéry a na to, ako Dennisa napálil na celé roky dopredu len tým, že odmietol vstúpiť do jeho tímu.

Rubens Barrichello bol v roku 1993 formulovým debutantom, no veľmi rýchlo všetkých presvedčil, že nebude len jedným zo štatistov na chvoste štartového poľa. Už vo svojich tretích pretekoch, na Veľkej cene Európy 1993, sa na mokrej trati dokázal už v rámci prvého kola prepracovať z dvanásteho miesta na štvrté. Neskôr sa držal na pódiových priečkach, no biedna spoľahlivosť jeho Jordanu spôsobila, že na prvé pódium si musel ešte rok počkať.

Sezónu 1994 rozbehol vo veľkom štýle, po prvých dvoch veľkých cenách mal na konte najviac bodov zo všetkých pretekárov — s výnimkou Michaela Schumachera. Rýchlo sa preto oňho začali zaujímať veľké tímy, predovšetkým McLaren.

Na stole mu pristála ponuka, ale k okamžitému podpisu nedošlo. “Môj právnik mi odporučil, aby som ten kontrakt s McLarenom nepodpisoval,” prezradil Barrichello vo videorozhovore na Instagrame. “Povedal som mu, že ho podpísať chcem, že chcem ísť do McLarenu. Nuž som podpísal opčnú zmluvu, čo je vo Formule 1 bežné. Znamená to, že máte definovaný konkrétny dátum, do ktorého treba podpísať skutočnú zmluvu, lebo inak všetko padne.”

“V tej zmluve však bola klauzula veľmi podobná tej, akú mal Mika Häkkinen, a teda, že ak by sa rozhodli, že z tímu neodídem, tak neodídem.” To bolo pre mladého Barrichella riziko; v tíme by musel zostať, aj keby sa preňho nenašlo miesto v niektorej z garáží. “Toho sa chytil môj právnik. Povedal mi — človeče, tvoja kariéra sa ešte len začína, bude pre teba lepšie, ak budeš v tíme, ktorý ti síce nedá najlepšie auto, ale aspoň budeš stále vo Formule 1.”

“S Ronom Dennisom som sa bavil aj osobne, požiadal som ho o zmluvu, v ktorej by stálo, že ma chce mať priamo v tíme, ktorý by súťažil počas sezón 1995 a 1996. Povedal, že to nemôže, nuž som odmietol. Keď prišlo k tomu zlomovému dátumu, nechal som to tak,” spomína.

Dennisa to rozčúlilo, podľa Barrichellových slov na dlhé roky dopredu. “Ron Dennis so mnou už nikdy neprehovoril. Raz v Austrálii som sa s ním stretol vo výťahu, zaželal som mu dobrú noc, no on neodpovedal. Len tam tak stál a bol ticho.”

Po rokoch to už aj Dennisa trochu prešlo, a tak sa McLaren predsa len ešte raz pokúsil Rubinha dostať do svojich radov. Stalo sa tak v priebehu sezóny 2009, no ostrieľaný starý harcovník opäť povedal nie. Do McLarenu tak napokon ku Lewisovi Hamiltonovi nezamieril Barrichello, ale čerstvý majster sveta Jenson Button.

“Potom som sa do toho McLarenu skoro dostal,” pritakáva Barrichello. “Keď som bol v Brawne, podpísal som zmluvu na ďalší rok s Williamsom. Z McLarenu mi zavolali v októbri, tvrdili, že ma chcú posadiť vedľa Hamiltona, na čo som im odvetil, že už mám zmluvu s Williamsom. Vraj by za mňa zaplatili aj zmluvnú pokutu…”

Zdalo sa, že veci sa vyvíjajú výborne, tak prečo to odmietnutie? “Mal som z toho zlé pocity. Zopár príležitostí som už vo svojom živote prepásol, lebo som bol lojálny, no aspoň som spal pokojne, pretože lojalitu a zásady mi vštepil otec.”

“Vždy som chcel jazdiť vo Williamse. Nemyslel som si, že by sa Williamsu malo dariť lepšie než McLarenu, ale nechcel som rušiť zmluvu, keď už bolo všetko dohodnuté. Chlapci mi už povedali o všetkých tajomstvách ich auta, a tak som zostal,” dodal Barrichello.