logo F1online.sk

Ron Dennis bude pasovaný do rytierskeho stavu. Pocty sa dočkal aj Christian Horner

Ron Dennis
© X/McLaren Group
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2023

Koniec roka je tu a s ním zverejňuje britská kráľovská rodina aj zoznam osôb, ktoré pri službe impériu odviedli vynikajúcu prácu. Na zozname ocenených sa po roku 2023 ocitli aj dve veľké osobnosti sveta motoršportu. Po velikánovi Sirovi Frankovi Williamsovi bude mať Spojené kráľovstvo aj Sira Rona Dennisa.

Britský kráľovský dvor neobchádzal pri zásluhách ani pretekárov a ľudí pracujúcich vo svete motoristického športu. Do rytierskeho stavu boli povýšení viacerí, Sir Stirling Moss, Sir Jackie Stewart, Sir Patrick Head a tiež jeho druh a nadriadený Sir Frank Williams. V roku 2022 konečne neobišli pocty ani Lewisa Hamiltona, ktorý podľa mnohých čakal na titul nespravodlivo dlho, ale nakoniec sa dočkal.

V roku 2024 sa dočká aj ďalší veľký hrdina britského motoršportu, záchranca značky McLaren a mnohonásobný majster sveta s týmto tímom Ron Dennis, ktorému bol udelený rytiersky titul za zásluhy v oblasti priemyslu a charity, a to vďaka jeho súčasnej práci predsedu spoločnosti Podium Analytics a predsedu Tommy’s Campaign.

Už predtým mu bol udelený titul CBE (Commander of the British Empire – Rad britského impéria) za prínos v oblasti motoristického športu, keď viac ako 30 rokov pomáhal viesť McLaren a doviedol tím z Wokingu k viacerým titulom majstra sveta. V roku 2017 spoločnosť opustil, ale pokračoval v podnikaní a tiež pracuje pre vládu Spojeného kráľovstva.

Pocty neobišli ani Christiana Hornera

Po Mossovi, Stewartovi, Williamsovi, Hamiltonovi či Dennisovi sa do radu na rytiersky titul postavil aj boss Red Bull Christian Horner. Ten sa ešte Sirom nestane, ale pocty mu predsa len budú udelené. Podobne ako Dennis získa Rad britského impéria a stane sa Commander of the Order of the British Empire (CBE). Aj keď v našich geografických šírkach tomu takmer nerozumieme, v Británii je to skutočne veľká pocta.

Horner pritom už v roku 2013 získal titul Officer of the British Empire (OBE), takže po ďalších troch tituloch s Maxom Verstappenom sa dočkal ďalšieho uznania za svoje služby impériu. Titul získal práve za zásluhy v oblasti motoristického športu.

„Pred desiatimi rokmi mi bolo nečakane udelené vyznamenanie OBE a za toto druhé ocenenie, CBE, som nesmierne vďačný a hlboko poctený,“ povedal Horner, ktorého cituje magazín Autosport.

„Je pre mňa veľkou cťou viesť a pracovať po boku takého fenomenálneho tímu, akým je Oracle Red Bull Racing, a tiež pracovať v odvetví, ktoré tak veľmi prispieva ekonomike Spojeného kráľovstva. Som nesmierne hrdý na to, čo sme s Red Bullom dosiahli vo Formule 1 a v oblasti pokročilých technológií. Je mi obrovskou cťou, že som za toto úsilie ocenený,“ povedal šéf Red Bullu.

Súvisiace články